Borut Mekina

 |  Mladina 47  |  Politika  |  Ekonomija

Nacionalni interes: Najboljši sosed

S prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju bi bil ogrožen velik del slovenske živilske industrije. Krivec za položaj pa je Janez Janša, ki je leta 2005 v svoji pisarni Mercator „prodal“ Pivovarni Laško in Istrabenzu.

© Borut Krajnc

V Sloveniji ponovno grozi razpad verige, tokrat povezave med kmetom, živilsko industrijo, trgovino in potrošnikom, kjer sedaj dela več kot 100 tisoč ljudi. Gre za postopek prodaje Mercatorja Agrokorju, ki ga vodi konzorcij bank. Tako Mercator kot Agrokor sta t. i. vertikalno organizirani družbi, vsaka s svojimi proizvajalci hrane. Zato tudi ni razloga, da bi Agrokor, če bo od konzorcija bank kupil Mercator, v Mercatorjevih trgovinah še naprej prodajal predvsem v Sloveniji proizvedeno hrano. Da je ne bo ali da jo bo v manjših količinah, o tem verjetno ni dvoma. Lahko se sicer s prodajalcem pogodi za tri- ali petletni odlog, a to je tudi vse. Cena, ki naj bi jo Slovenija v tem primeru plačala, naj bi bila po izračunih kmetijskega ministrstva izredno visoka, mnogo višja od enkratnega zneska 832 milijonov evrov, kolikor naj bi hrvaško podjetje bankam ponujalo za Mercator.

Ne gre za ekonomski nacionalizem, razlaga kmetijski minister Dejan Židan: „Hrana, proizvedena v domačem okolju, je navadno tudi najbolj sveža, zdrava, predvsem pa sta njena predelava in transport najmanj energetsko potratna. Večina hrane se zato tudi načrtno proizvaja lokalno,“ pravi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.