Borut Mekina

 |  Mladina 6  |  Politika

Janšev pohod skozi institucije

Kdo vse bo zamenjan zaradi napačnega prijateljevanja? Kdo zaradi svoje mame in očeta? In kdo, ker se je popisal pod napačno peticijo?

Leva, desna, leva, desna: Povprečneži, ljudje brez posebnosti, lahko uspejo in korakajo skozi institucije, le če so združeni v imenu politike, je ocenil Tomaž Mastnak ob prvih Janševih čistkah 2006.

Leva, desna, leva, desna: Povprečneži, ljudje brez posebnosti, lahko uspejo in korakajo skozi institucije, le če so združeni v imenu politike, je ocenil Tomaž Mastnak ob prvih Janševih čistkah 2006.
© Borut Peterlin

Na vrhu slovenske državne uprave sedi 15 generalnih sekretarjev, na vsakem ministrstvu po eden, in 54 direktorjev direktoratov. Pomenijo vrhnjo plast uradništva in mejo, za katero se začne politika. Po hierarhiji jim namreč sledijo politično imenovani funkcionarji, to so državni sekretarji in ministri. Položaj generalnih sekretarjev in direktorjev direktoratov je zato v Sloveniji vedno veljal za lakmusov papir kadrovske politike posamezne koalicije. Odnos do njih je vedno kazal, kako daleč si posamezna koalicija upa pri kadrovanju, predvsem pa, ali se zna samoomejiti in potegniti ločnico med politiko in drugimi področji, kot so mediji, šolstvo in gospodarstvo.

Dr. Bojan Bugarič, strokovnjak za državno upravo z ljubljanske Pravne fakultete, pravi, da v času socializma in vse do sprejema zakona o javnih uslužbencih iz leta 2002, ki ga je pisal tudi Gregor Virant, pojma »politično nevtralna državna uprava« formalno nismo poznali. Vlada Andreja Bajuka je zato lahko leta 2000 brez slabe vesti zamenjala praktično vse najpomembnejše državne uradnike. Ko pa je Slovenija vstopala v EU, je postalo politično neodvisno uradništvo ena izmed pomembnejših zahtev Evropske unije. Slovenija je tako z zakonom sprejela zahodnoevropsko ureditev, po kateri je mogoče vse najpomembnejše uradnike s petletnim mandatom nekrivdno zamenjati v omejenem roku treh mesecev od nastopa nove vlade.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.