Urša Marn

 |  Mladina 10  |  Ekonomija

Manjše zlo

Vlada Janeza Janše o dvigu DDV-ja za zdaj še ne razmišlja. Pa bi morala. Tak ukrep bi bil manj škodljiv od množičnega odpuščanja v javnem sektorju.

Predaja poslov med bivšim in novim ministrom za finance: Franci Križanič in Janez Šušteršič

Predaja poslov med bivšim in novim ministrom za finance: Franci Križanič in Janez Šušteršič
© Borut Krajnc

Ni dvoma: tako kot druge evropske vlade mora tudi slovenska zakrpati proračunsko luknjo. To lahko stori bolj ali manj boleče. Lahko histerično varčuje in grozi z množičnim odpuščanjem v javnem sektorju, takšno pot nam za zdaj napoveduje vlada Janeza Janše. Lahko pa premišljeno varčuje, hkrati pa poveča proračunske prilive. Ob negativni gospodarski rasti so višji davki edina pot do višjih prilivov. Tu pa je najoptimalnejša rešitev dvig davka na dodano vrednost. Za tak korak se je v času krize odločilo kar nekaj evropskih držav. Seveda ne brez razloga. V to jih silita drago financiranje dolgov in potreba po hitrem uravnoteženju proračunov.

Stališče Janševe vlade je, da bi bil dvig DDV-ja škodljiv, ker da naj bi še poglobil socialno stisko. Razume ga zgolj kot izhod v skrajni sili. Minister za finance dr. Janez Šušteršič opozarja, da bi se zaradi zvišanja stopnje davka na dodano vrednost povečale prodajne cene na drobno, kar bi prizadelo potrošnike, še posebej tiste z nižjimi dohodki, za katere velja, da ves oziroma vsaj pretežni del svojega dohodka potrošijo. Zaradi zvišanja cen bi se posledično lahko zmanjšalo povpraševanje. »Ne zavzemam se za dvig DDV-ja zaradi specifičnosti slovenskega sistema, kjer bi se to hitro prelilo v višje cene, potem bi pa te višje cene zahtevale uskladitev socialnih transferjev, plač v javnem sektorju, tudi pokojnin in v bistvu bi večina tega denarja zelo hitro odšla spet ven iz proračuna. S tem bi zelo malo pridobili,« trdi minister. Pa to drži?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.