Staš Zgonik

 |  Mladina 17  |  Družba

Zakopani zakladi

Evropa na novo odkriva pomembnost svojih surovinskih zalog

Bodo zapuščeni rudniki oživeli?

Bodo zapuščeni rudniki oživeli?
© Profimedia

Prekmurje, najrevnejša slovenska regija, bo še letos začela Slovenijo oskrbovati s plinom. Če gre verjeti zaslužnim, bo od tam vsaj na začetku v slovenska gospodinjstva in podjetja priteklo približno 140 milijonov kubičnih metrov zemeljskega plina na leto, kar pomeni dobrih deset odstotkov letne slovenske porabe in nekaj deset milijonov evrov prihodkov. A velika večina tega zneska ne bo ostala v Prekmurju. Tri četrtine prihodkov bodo namreč pripadle družbi Ascent Resources z britanskih Deviških otokov. Ta si je pred leti za pičlih 150 tisoč evrov kupila pravico iskanja potencialnih nahajališč na območju Lendave in Petišovcev. V raziskave je vložila nekaj milijonov evrov. Zdaj je na vrsti bogata žetev. Slovenija pa po dolgem času ne bo več beležila 100-odstotne odvisnosti (z izjemo premoga) od uvoza energentov, pa čeprav bo levji delež prihodkov od prodaje pobralo tuje podjetje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.