Denis Vičič

 |  Mladina 48  |  Politika

Omejevanje nadzora

Zavlačevanje pri pripravi poročila o ekstremističnih skupinah v Sloveniji

Kaj vse se dogaja za zidovi Sovine stavbe?

Kaj vse se dogaja za zidovi Sovine stavbe?
© Arhiv Mladine

Med temeljnimi nalogami Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) sta varovanje nacionalnih interesov in zagotavljanje nacionalne varnosti. Ker agencija s svojimi dejavnostmi posega tudi v ustavno zagotovljene pravice, je nadzor nad njenim delovanjem nujen. Da se lahko država pravočasno odzove na morebitne grožnje, je nujna seznanitev z ugotovitvami agencije. Nadzor nad Sovo med drugimi opravlja državnozborska komisija za nadzor obveščevalno-varnostnih služb, ki ji agencija poroča vsaj štirikrat na leto.

Komisija je tudi zaradi napada Andersa Breivika na Norveškem Sovo pozvala, naj pripravi poročilo o delovanju skrajnih desničarskih in drugih ekstremističnih skupin pri nas. Gradivo je čakala pol leta, prejela pa le tristranski dokument. Podpredsednik komisije Srečko Meh iz SD pravi, da je poročilo »razmeroma splošno in bi zato težko rekli, da je nastajalo toliko časa«. Roman Jakič iz Pozitivne Slovenije (PS) pa meni, da je »preskopo« in da so nanj dolgo čakali zato, da so ga v Sovi ali vladi politično uravnotežili tako, da so »zmanjšali pomen desnega ekstremizma«.

Še dodatno je poslance PS zaskrbelo ob nedavnem nadzoru na sedežu Sove. »Zahtevali smo podrobno poročilo, na podlagi katerega je nastalo to, ki smo ga dobili,« pojasnjuje Jakič, vendar jim direktor agencije Damir Črnčec vpogleda ni omogočil. Iste podatke zdaj zahtevajo od vlade. Sprašujejo jo še, ali je naročila spremembo poročila, preden ga je nato poslala komisiji.

Je pa Črnčec dal drug odgovor. Poslanki PS Maji Dimitrovski, ki je spraševala o kadrovanju v Sovi, je zagrozil z nadzorom in odredil še notranji nadzor zaradi uhajanja zaupnih informacij. Poslanka je namreč po njegovem vedela reči, ki so znane samo njegovim najožjim sodelavcem. Jakič je za Črnčevo grožnjo dejal, da »gre za še en očiten zdrs v eroziji demokratičnih standardov v tej državi«.

A zakaj bi Sova hotela omejevati nadzor komisije? Zakaj bi vlada hotela spremembo Sovinih poročil? Kar poslanci izvedo o njenem delovanju, je strogo zaupno, tudi morebiti potrjene informacije o tem, da naj bi člani slovenske policije in vojske urili pripadnike skrajnih desničarskih skupin.

Seveda ne moremo trditi, da je Sova danes neposredno podrejena političnim ciljem največje vladne stranke. To bi bilo pretiravanje. A omejevanje nadzora nad njenim delovanjem pušča grenak priokus. V trenutku, ko so po Sloveniji vzniknile demonstracije, na katerih ljudje zahtevajo spremembo delovanja politike, je za demokracijo zelo pomembno, da se sum o političnem podrejanju Sove ne potrdi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.