Denis Vičič

 |  Politika  |  Upor

Univerza v Ljubljani, njen rektor in tajnica zaradi protesta proti rezom v visokem šolstvu dobili globo

Ovadeni organizatorji

Ovadeni organizatorji
© Borut Krajnc

6. decembra se je pred parlamentom zbrala večtisočglava množica zaposlenih in študentov ljubljanske univerze, ki so okrepljeni s kolegi z mariborske in primorske mirno protestirali proti rezom v visokem šolstvu. Dosegli so, da je državni zbor v proračunu zagotovil 16 milijonov evrov, ki jim jih je ministrstvo hotelo vzeti.

Kljub pozivom tajnice univerze, ki je bila prijavljena kot organizatorka shoda, naj se razidejo, nad vlado ogorčeni študenti tega niso storili. Tudi po koncu uradnega dela so protestniki še ostali na Trgu republike, nato so se prijeli za roke in okrog parlamenta sklenili obroč.

»Univerzo in mene spravljate v nezavidljiv položaj,« je tajnica udeležencem shoda sporočala prek megafona. Tudi policisti so opozarjali, da je shod končan. Nazaj so dobili žvižge in vzklike »Ne bomo plačali vaše krize«.

Bilo je veličastno. A ker táko nadaljevanje protesta ni bilo prijavljeno, je policija organizatorjem izdala globo. Kot pojasnjujejo, policijo k temu zavezuje zakon. Ki ga seveda niso spisali sami. Če policija kršitev ne prijavi, je sama v prekršku.

Zakon o javnih zbiranjih v 38. členu določa, da se z globo od 250 do 1500 evrov kaznuje »vodaj, ki izvede shod oziroma prireditev v nasprotju z napovedanim programom shoda oziroma prireditve, ali ne poskrbi, da se izvajajo vsi ukrepi, navedeni v prijavi ali izdanem dovoljenju.« V obrazložitvi prekrška je zapisano, da »organizator ni ustrezno organiziral rediteljske službe, s pomočjo katerih bi shod zaključili in poskrbeli, da bi se udeleženci razšli.«

Vsak po 250 evrov kazni sta prejela rektor Stanislav Pejovnik kot odgovorna oseba in tajnica univerze Andreja Kert kot organizatorka protestov . 500 evrov globe bo morala plačati še univerza. Dnevnik poroča, da so »na Univerzi v Ljubljani nad izdajo globe ogorčeni, saj vztrajajo, da je protest potekal vzorno.«

Glede na to, da naj bi organizatorji naredili vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi se protesti odvili po načrtu, je morda smiselna zahteva za sodno varstvo, ki jo omogoča zakon o prekrških. Tudi Študentski organizaciji Slovenije, ki so jim protesti maja 2010 ušli izpod nadzora, kazni ni bilo treba plačati. Podobno kot Kertova tokrat, je Katja Šoba takrat po uradnem delu shoda protestnike pozvala, naj se razidejo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.