MLADINA

3. 7. 2013, 09:30  |  Novice

Redni tehnični pregledi tudi za motorna kolesa?

Tehnične preglede je treba uvesti tudi za motorna kolesa, nekatere priklopnike in prikolice, menijo evropski poslanci. Predlagajo, da bi obvezne preglede motornih koles v vseh državah EU uvedli od leta 2016 in koles z motorjem od leta 2018, razen če bo raziskava Evropske komisije ugotovila, da bi bilo preverjanje koles z motorji neučinkovito. Predlagajo še razširitev obveznih tehničnih pregledov za prikolice, ki tehtajo več kot dve toni, ter za počitniške prikolice, težke nad 750 kilogramov.

Za izboljšanje učinkovitosti cestnega nadzora gospodarskih vozil pa je treba po mnenju evropskih poslancev vzpostaviti sistem ocenjevanja tveganja, za vozila, za katera bi ugotovili višje tveganje za varnost prometa, bi uvedli cestni nadzor. Prevoznike bi razvrstili glede na to, kako uspešno njihova vozila opravijo tehnični pregled. Poslanci bi cestni nadzor uvedli tudi za lažja gospodarska vozila.

Poslanci se strinjajo s predlogom Evropske komisije, da bi bilo treba direktivi o tehničnih pregledih vozil preoblikovati v uredbo EU, ki neposredno velja v vseh državah članicah. Njihovi sklepi bodo osnova za pogajanja z državami članicami s ciljem, da bi novo uredbo lahko sprejeli že v prvem branju. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."