MLADINA

15. 8. 2013  |  Evrodržavljan

Praksa v Evropskem parlamentu

© Arhiv Evropskega parlamenta

V Evropskem parlamentu je mogoče opravljati splošno prakso, novinarsko prakso in prakso za prevajalce. Praksa je lahko plačana ali neplačana. Z letom 2006 je Evropski parlament uvedel tudi poseben program prakse za invalidne osebe. Namen plačane prakse za invalide je olajšati invalidnim osebam vključevanje v delo.

Plačana praksa je namenjena zgolj posameznikom z univerzitetno ali enakovredno izobrazbo, traja pa pet mesecev, začne se 1. marca in 1. oktobra. Za prakso, ki se začne 1. marca, se dvomesečni rok za prijavo začne 15. avgusta, za prakso, ki se začne 1. oktobra, pa od 15. marca.

Mladim, ki so zaključili srednješolsko izobraževanje, ustrezno za vpis na univerzo, ali imajo enakovredno raven visoke ali tehnične izobrazbe, v Evropskem parlamentu lahko opravljajo neplačano prakso. Traja od enega do štiri mesece.

Prevajalska praksa je namenjena zgolj univerzitetnim diplomantom ali diplomantom enakovrednih izobraževalnih zavodov. Praksa za usposabljanje na področju prevajanja je namenjena predvsem tistim, ki morajo opraviti prakso v okviru izobraževalnega programa. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."