MLADINA

Darja Kocbek

16. 9. 2013  |  Evrodržavljan

Premije za gostovanje je treba z letom 2015 ukiniti

Znižanje cen za gostovanje v omrežjih tujih operaterjev mobilne telefonije je ena od najbolj oprijemljivih koristi, ki jih imajo od Evropske unije državljani. Kljub močnemu uporu in lobiranju telekomunikacijskih družb, ki so se pritoževale, da bodo izgubile pomembne prihodke za potrebne investicije v infrastrukturo in razvoj, državljani EU danes v času, ko so v tujini, telefonirajo in prenašajo podatke prek spleta bistveno ceneje kot pred uveljavitvijo uredbe o znižanju cen.

Evropski poslanci so na tokratnem plenarnem zasedanju v Strasbourgu na podlagi nove zakonodaje, ki jo je predstavila Evropska komisija, zahtevali korak naprej, ta je, da je treba premije za gostovanje v tujih omrežjih za telefonske klice, pošiljanje sporočil in prenos podatkov do konca leta 2015 povsem ukiniti.

»Vedno več ljudi ima pametni telefon ali tabličnik, ki ga morajo zaradi visokih cen za gostovanje v tujih omrežjih veliko krat izključiti, ko potujejo v tujino,« pravi Jens Rohde, evropski poslanec iz Danske, ki je pripravil resolucijo, ki so jo potrdili poslanci. Spomnil je, da je Evropa v 90. letih prejšnjega stoletja razvila mobilno telefonijo, danes pa je razdrobljen trg, ki na mednarodni ravni ni konkurenčen in temu je treba narediti konec.

Operaterji mobilne telefonije in interneta s premijami za gostovanje v tujih omrežjih ustvarijo približno 10 odstotkov prihodkov, kar po mnenju evropskih poslancev pomeni, da podjetja in potrošniki za gostovanje plačujejo dva krat višjo ceno, kot jo morajo operaterji plačati na trgu na debelo, kjer poslujejo ponudniki mobilne telefonije in interneta med seboj. Zaradi tega bi bilo treba z letom 2015 ukiniti razlike med cenami za gostovanje in uporabo mobilnega telefona in prenos podatkov v domačem omrežju.

Evropska komisija v novem zakonodajnem svežnju predlaga, da podjetja ne bi več mogla zaračunavati višjih cen za klice v fiksna omrežja znotraj EU kot za domače klice na dolge razdalje. Za klice v mobilna omrežja znotraj EU cena ne bi smela presegati 0,19 evra na minuto (brez DDV).

»Čeprav je cela vrsta reform na ravni Evropske unije pripomogla k preoblikovanju načina zagotavljanja telekomunikacijskih storitev v Evropski uniji, telekomunikacijski sektor še vedno v veliki meri deluje na podlagi 28 nacionalnih trgov. Nobeno telekomunikacijsko podjetje ne posluje v vsej EU, tako za operaterje kot stranke pa veljajo različne cene in pravila,« ugotavlja Evropska komisija.

Kot enega od ukrepov zato predlaga enotno dovoljenje za poslovanje v vseh 28 državah članicah (namesto sedanjih 28 dovoljenj). To se lepo sliši, a hkrati predstavlja tudi nevarnost, da bodo velika telekomunikacijska podjetja preprosto uničila manjša, kot so recimo slovenska. Izkušnje podobne liberalizacije na drugih področjih kažejo, da čez nekaj let celoten evropski trg obvladujejo le dve ali tri velika podjetja in imajo potrošniki še manj izbire, manj kakovostne in dražje storitve kot prej. Liberalizacije telekomunikacijskega trga zaradi tega ne gre podpreti kar brez zadržkov, kar velja tako za uradnike in pristojnega ministra, ki bodo o predlogu Evropske komisije v imenu Slovenije odločali v Bruslju na zasedanjih delovnih skupin in Sveta ministrov, kot za poslance Evropskega parlamenta iz Slovenije.

Na področju prenosa podatkov bi Evropska komisija ukinila blokiranje in omejevanje prenosa internetnih vsebin, kar bi po njenem prepričanju uporabnikom omogočilo popoln in odprt dostop do interneta ne glede na ceno ali hitrost, določeno z naročniško pogodbo. Potrošniki pa naj bi imeli pravico preveriti, ali prejemajo hitrost interneta, ki so jo plačali, v primeru neizpolnjevanja te obveznosti pa bi lahko odstopili od pogodbe.

Evropska komisija je nov zakonodajni predlog že poslala v obravnavo in sprejem državam članicam v okviru Sveta EU in v Evropski parlament. Ministri, pristojni za telekomunikacije bodo na Svetu EU o digitalni agendi, kamor sodi področje telekomunikacij, razpravljali na rednem zasedanju 24. in 25. oktobra.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."