MLADINA

12. 10. 2013  |  Novice

Kaj je v Evropi boljše kot v ZDA

ZDA imajo New York in Los Angeles, človeku ponujajo veliko naravnih čudes ion priložnosti. Svobodo imajo Američani tako zelo radi, da to dokazujejo s tekmovanji v jedenju vročih klobas (hot dogov) za dan neodvisnosti. Cronut pa je zanje najboljša slaščica na svetu. Kljub temu ZDA niso v vsem najboljše, nekaj stvari je boljših v Evropi. Nekaj so jih zbrali na ameriškem spletnem portalu Huffington Post.

EU ima bolj učinkovit sistem zdravstvenega varstva, saj so med desetimi državami, ki imajo najbolj učinkovite zdravstvene sisteme, tri države iz EU. To so Španija, Italija in Švedska. EU proizvaja sir, kot sta parmezan in feta.

Evropa ima boljši javni transport. Ima nemške hitre vlake, vsako večje mesto ima podzemno železnico, mesta so povezana z avtobusi. Evropa ima evrovizijsko popevko, 24 evropskih držav je po pričakovani življenjski dobi ljudi pred ZDA.

Evropske države so dobile 10 od 19 svetovnih prvenstev v nogometu, reprezentanca ZDA se do leta 1990 kar 40 let sploh ni uvrstila na prvenstvo. Finalno tekmo lige prvakov si je lani ogledalo 150 milijonov ljudi, finalno tekmo ameriškega nogometa Super Bowl pa letos 106 milijonov ljudi.

Na lestvici držav, kjer imajo ljudje največ dopusta, je na vrhu sedem evropskih držav, ZDA pa so edina razvita država, ki ima v zakonu predpisano, da zaposleni nimajo plačanega dopusta.

Čeprav zaradi zabav bunga bunga politiki zaidejo v težave, v Evropi spolni škandali in ločitve politikov za volivce niso posebej pomembni. Bivša partnerica od francoskega predsednika Francoisa Hollanda je leta 2007 na volitvah za predsednika države izgubila proti Nicolasu Sarkozyju, ki se je med mandatom ločil in znova poročil, Royalova pa se je razšla s Hollandom.

V Evropi se nihče ne smeji ljudem, ki se vozijo v avtomobilih, ki so le malo večji od kopalne kadi. Medtem ko si Evropejci privoščijo dolgo kosilo v pariškem lokalu, opoldanski počitek na soncu v Španiji ali vino na italijanski terasi, se Američanom zmeraj mudi. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."