MLADINA

Borut Mekina

14. 10. 2013  |  Evrodržavljan

Dr. Peter Filzmaier: "Avstrija potrebuje reforme"

Avstrijski politični analitik o volilnih izidih pri naših sosedih

© Miha Fras

Avstrija sploh potrebuje reforme? Izidi zadnjih volitev, kjer je ostalo razmerje med obema največjima strankama praktično nespremenjeno, kažejo, da si volivci sprememb ne želijo.

Avstrija potrebuje reforme, je pa res, v koaliciji med SPÖ in ÖVP, ki predstavljata sredinsko levo in sredinsko desno politiko, do večjih sprememb ne bo prišlo. Spet bomo videli iskanje najmanjšega skupnega imenovalca.

Z vidika Slovenije je sicer vendarle prišlo do pomembnega premika, do izpada stranke BZÖ iz parlamenta. Je s tem Haiderjevo obdobje dokončno končano?

To je predvsem konec stranke BZÖ, ki je zgolj še na Koroškem zastopana z manjšo frakcijo. FPÖ pa postaja zelo močna. Res je, da je v vodstvu te stranke le še razmeroma majhno število bivših Haiderjevih sodelavcev, so pa to stranko brez dvoma izvolili bivši Haiderjevi volivci.

Kaj pomeni to za zapleten odnos med Koroško in Dunajem? Bo koroška politika še naprej igrala na kompleks manjvrednosti?

Problem, ki ga ima deželni glavar koroške Peter Kaiser, je, da bo njegova stranka SPÖ imenovala tudi zveznega kanclerja. Zaradi tega mnogi Korošci pričakujejo, da bo za Koroško na Dunaju še posebej veliko naredil. A to seveda ni realistično. V tem smislu se bo Koroška še naprej počutila zapostavljeno, med ljudmi in v politiki bo torej ta kompleks še naprej ostal in spodbujal strasti.

V Sloveniji so se mnogi razveselili, da je v parlament prišla stranka NEOS, katere pomembna poslanka bo tudi predstavnica slovenske manjšine. In mnogi tukaj so celo dodali, da ima potencial za ministrico. Kako realno je to? Vemo seveda, da imata ÖVP in SPÖ skupaj 98 mest, s čimer je večina, nad 92 mest, v parlamentu, zagotovljena.

Teoretično je vse mogoče, ni pa verjetno. Ni niti verjetno, da bi stranka vstopila v vlado. Predvsem zato, ker bi morali SPÖ in OVP tej stranki odstopiti katero od svojih, že sedaj zasedenih ministrstev. Ob tem, da namerava ta koalicija še zmanjšati število ministrstev. Verjetnost za slovensko ministrico pa je še manjša tudi zato, ker bi bila ta pozicija rezervirana za vodjo stranke, Matthiasa Strolza.

Kako sicer razumete po eni strani krepitev rezultata FPÖ in po drugi vstop stranke NEOS v parlament?

FPÖ je znala nagovoriti predvsem nekdanje Haiderjeve naslednike v BZÖ, NEOS pa je glasove dobila od razočaranih urbanih volivcev, predvsem na Dunaju.

V Avstriji so volilni izidi povsem drugačni kot v Nemčiji. Tam je konservativna politika Angele Merkel zmagala, v Avstriji pa je neoliberalni »Team Stronach« dosegel relativni neuspeh, hkrati pa je SPÖ obdržala svojo relativno moč. Je v Avstriji socialna država zagotovljena?

Je, to drži, a vendarle ostaja vprašanje, kakšna. Torej, kakšen bo proračun in seveda ali ne bomo tudi v Avstriji zaradi tega sprejemali večje varčevalne ukrepe.

Članek je bil objavljen v Mladini

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."