MLADINA

17. 10. 2013  |  Evrodržavljan

Boris Pahor: Potrebujemo Evropo s socialno, ne denarno etiko

Boris Pahor je prejel nagrado Državljan Evrope 2013

Boris Pahor je prejel nagrado Državljan Evrope 2013
© repubblica.it

Tržaški pisatelj Boris Pahor je v Bruslju prejel nagrado Državljan Evrope, ki jo podeljuje Evropski parlament za spodbujanje evropskega duha. Kot častni govorec na podelitvi je poudaril, da potrebujemo Evropo s socialno, ne denarno etiko in z aktivno, ne papirnato identiteto, ter si zaželel, da bi Slovenci našli enotnost za rešitev države.

Pahor je povedal, da se čuti počaščenega ob prevzemu priznanja »za evropskega človeka« ter se zahvalil slovenskim evroposlancem, da so se v primeru njegove kandidature za nagrado poenotili. »Želel bi, da bi se tudi drugače našla enotnost za rešitev slovenske države,« je poudaril.

Sicer pa je okrcal evropske politike, ker »imajo opravka v glavnem samo z denarjem, z ekonomskimi zadevami, ki niso glavni element rešitve v smislu socialne države, socialne Evrope, ki skrbi za uboge«. Danes je po njegovih besedah v Evropi preveč ubogih ljudi, kar ni dobro za njen ugled.

Kritičen je tudi zaradi premalo vidne vloge Evrope v svetu in zaradi njene papirnate identitete: »Evropa bi morala imeti svojo unijo, ki bi imela pomembnejšo vlogo, svojo besedo, ki bi veljala v svetu ... Mora imeti svojo identiteto in to identiteto si mora šele ustvariti. Ta obstaja na papirju, morala pa bi tudi v aktivnem življenju.«

Pahor je ob tem v svojem nagovoru v francoščini opozoril na tveganja, ki se jih Evropejci pogosto ne zavedajo in jemljejo svobodo za nekaj samoumevnega. »Upamo, da smo bili cepljeni proti diktaturi, a ne moremo biti prepričani, kako bo jutri ... Mladi morajo to vedeti,« je poudaril.

Tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, ki je podelil nagrade, je v pričakovanju evropskih volitev maja prihodnje leto opozoril, da je v Evropi vse več strank, gibanj in ljudi, ki želijo uničiti evropski projekt. Te stranke pridobivajo vse več glasov, »ne smemo podcenjevati tveganja«, je izpostavil.

Pahor je bil edini govorec med nagrajenci in sploh častni govorec na podelitvi. Nagrajencev je sicer 43 iz 21 članic EU. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."