MLADINA

18. 10. 2013  |  Novice

Evropski parlament je preložil glasovanje o proračunu

Poslanci Evropskega parlamenta prihodnji teden na plenarnem zasedanju ne bodo glasovali o novem večletnem finančnem okviru, ki bo v letih od 2014 do 2020 osnova za pripravo letnih proračunov EU in za zagotavljanje evropskih sredstev za regionalni razvoj, za izmenjavo študentov, za ukrepe za zaposlovanje mladih, za znanost, gradnjo infrastrukture in številne druge projekte.

Na konferenci predsednikov v Evropskem parlamentu so se odločili za umik z dnevnega reda, ker Parlament z državami članicami v okviru Sveta EU ni mogel doseči kompromisa, je pojasnil Hannes Swoboda, predsednik politične skupine socialistov in demokratov (S&D), ki je druga največja politična skupina v Evropskem parlamentu. Svet EU je po njegovih besedah »paraliziran zaradi svoje lastne trmoglavosti«.

Po besedah Swobode ni pametne osnove za dogovor prihodnji teden. »V teh okoliščinah smo morali zahtevati preložitev glasovanja o novem večletnem finančnem okviru. Predlog, s katerim bi kaznovali regije z zamrznitvijo sredstev, če bi nacionalne vlade prekršile pravilo o najvišji dovoljeni meji za javnofinančni primanjkljaj, je absurd,« razlaga Swoboda. Drugi razlog za spor med Parlamentom in Svetom EU je po njegovih besedah neupoštevanje zahteve Evropskega parlamenta, da je treba zagotoviti več sredstev za boj proti brezposelnosti mladih, zlasti v proračunu za leto 2014. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."