MLADINA

22. 10. 2013  |  Novice

V oster boj proti poslovnim prevaram

© Arhiv Evropske komisije

O poostritvi ukrepov za boj proti poslovnim prevaram, ko kriminalci ponudijo vnos podjetja v poslovni imenik, registracijo patentov, članstvo v podjetniški zbornici in podobno, bodo danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu glasovali poslanci Evropskega parlamenta. Evropski poslanec Cornelis De Jong, ki je poročevalec za ta zakonodajni predlog, pojasnjuje, da je tovrstnih poslovnih prevar veliko, kriminalci pa zelo iznajdljivi, zato so se poslanci Evropskega parlamenta pri pripravi poostrene zakonodaje želeli izogniti definicijam.

Žrtve poslovnih prevar so predvsem mali podjetniki, saj proti prevaram ne ukrepajo, ker se bojijo, da bi izpadli neumni. Zato pač plačajo. Govorimo pa o milijardah evrov. Evropska unija proti takšnim goljufijam po razlagi Cornelisa De Jonga lahko ukrepa tako, da bi bilo treba najprej v vsaki državi vzpostaviti enotno točko, kjer bi se zbirale vse pritožbe, narediti bi bilo treba tudi bazo podatkov z različnimi tipi prevar.

Nato bi lahko vzpostavili evropsko bazo, ki pa bi vključevala tudi seznam podjetij, obsojenih za takšne prevare. Ta podjetja se potem ne bi mogla prijavljati na evropske razpise. Bolj bi se tem goljufijam morala posvečati tožilstva. »Res gre za majhne zneske, a skupaj to nanese veliko denarja. Analizo teh goljufij bi moral narediti tudi Europol,« pravi Cornelis De Jong. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."