MLADINA

29. 10. 2013  |  Evrodržavljan

Telefonske baterije lahko eksplodirajo

© Arhiv Evropskega parlamenta

O novi zakonodaji na področju varnosti izdelkov, ki predvideva strožji nadzor nad varnostjo izdelkov, preden jih lahko proizvajalci ponudijo na trgu, bodo poslanci Evropskega parlamenta odločali na plenarnem zasedanju decembra. Odbor za varstvo potrošnikov v Evropskem parlamentu je poročili, ki sta ju pripravili poslanki Christel Schaldemose in Sirpa Pietikäinen, že podprl.

Predlagana uredba proizvajalcem, uvoznikom in distributerjem izdelkov nalaga obveznosti v zvezi z označevanjem izdelkov in izboljšuje njihovo sledljivost. »Ustrezno preizkušene izdelke bo sedaj mogoče opremiti z označbo EU Safety Tested,« razlaga poslanka Schaldemose.

Uredba o tržnem nadzoru pa uvaja enotna pravila in sankcije za tiste, ki novih pravil ne bodo spoštovali. »Enotna uredba bo koristila trgu in proizvajalcem,« je prepričana poročevalka Pietikäinen. Po njenih besedah je danes sistem tržnega nadzora neučinkovit, saj ne razlikuje dovolj med podjetji, ki pravila spoštujejo, in tistimi, ki se jih ne.

»Na voljo bo več sredstev za preiskovanje varnostno sumljivih proizvodov in proizvajalcev. Tista podjetja, ki bodo pravila redno in namerno kršila ter tako ogrožala varnost potrošnikov, bodo oglobljena,« je pojasnila poslanka. Odbor je sicer predlagal tudi vzpostavitev črnega seznama podjetij, ki proizvajajo nevarne izdelke. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."