MLADINA

23. 10. 2013  |  Novice

Bodo poslanci rešili finančne zagate proračuna EU?

Člani odbora Evropskega parlamenta za proračun so na izredni seji potrdili zagotovitev dodatnih 2,7 milijarde evrov v proračun EU, brez katerih bi Evropska komisija, kot je »udarilo« v ponedeljek popoldne, že v sredini novembra ostala brez denarja. A sedaj morajo o tem odločati še vsi poslanci na plenarnem zasedanju in izid je negotov.

Gre za spremembo letošnjega proračuna EU številka šest, ki se je izkazala za nujno, potem ko je Evropska komisija ugotovila, da bo s tako imenovanimi lastnimi prihodki v proračun zaslužila 2,7 milijarde evrov manj, kot je računala, zato bodo morale članice v proračun prispevati več. Svet EU oziroma članice unije so spremembo proračuna potrdile v ponedeljek zvečer.

A člani odbora za proračun so na Komisijo, ki jo je zastopal pristojni evropski komisar Janusz Lewandowski, naslovili vrsto vprašanj - predvsem to, kako je mogoče, da so šele v ponedeljek, tik pred zdajci, izvedeli, da je na robu zaprtja. Podobno so se poslanci spraševali že v ponedeljek ob začetku plenarnega zasedanja, ko so prvič slišali za ta problem.

Lewandowski je po drugi strani krivdo prevalil na več članic unije, ki konstantno ne izpolnjujejo svojih zavez in v proračun EU dejansko vplačujejo manj, kot obljubijo pred tem ob sprejemanju proračuna. Nekatere od njih, kot je dejal, »uživajo ob tem, da so vedno proti in to je resnični vzrok za problem, s katerim smo sedaj soočeni«.

Glede dejanske situacije v Bruslju je Lewandowski pojasnil, da je komisija že prenehala podpisovati nove pogodbe ter da ji bo tudi ob dodatnih 2,7 milijarde evrov letos primanjkovalo denarja.

Ker države, ki se zaradi krize soočajo s proračunskimi rezi doma, vse bolj nerade nakazujejo denar v proračun EU, čeprav se k temu ob sprejemanju proračuna zavežejo, nastajajo luknje v evropskem proračunu. V letošnjem je tako nastala 11,2 milijarde velika luknja. Dogovor o tem, kako pokriti 7,3 milijard evrov, je bil dosežen že poleti, zdaj pa je treba poiskati še rešitev za preostalih 3,9 milijarde evrov.

Tudi o slednjem je bil sicer načelni dogovor med Evropskim parlamentom in Svetom EU dosežen že julija, a se zdaj spet zapleta. Države članice namreč po novem zahtevajo, da se iz te vsote vzame 400 milijonov evrov, potrebnih za pomoč Nemčiji, Avstriji in Romuniji po poplavah iz solidarnostnega sklada, Parlament pa temu nasprotuje.

Poleg tega pa se je v ponedeljek pojavil še nov problem, ko je Komisija očitno ugotovila, da bo tudi iz lastnih proračunskih prihodkov - ti sicer predstavljajo le majhen del celotnega proračuna EU, gre pa predvsem za uvozne carine in prispevke na osnovi DDV - letos prejela manj, kot je predvidevala.

Parlament vztraja, da tako večletnega finančnega okvira 2014-2020 kot proračuna EU za 2014 ne bo potrdil, dokler ne bo proračunska luknja v celoti urejena. Poslanci so bili v ponedeljek zelo kritični do alarma iz Bruslja, češ da se jih s tem postavlja ob zid in da bo, če bodo zdaj potrdili 2,7 milijarde evrov, zaradi tega ogrožen njihov pogajalski položaj pri vprašanju 3,9 milijarde evrov. Kako se bodo zadeve razpletle, je tako zaenkrat nemogoče predvideti. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."