MLADINA

24. 10. 2013  |  Novice

Boj proti organiziranemu kriminalu, korupciji in pranju denarja

© Arhiv Evropskega parlamenta

Ukrepe zoper organizirani kriminal, korupcijo in pranje denarja, so potrdili poslanci Evropskega parlamenta. »Stroške mafije je težko oceniti, gibljejo se od 4 do 5 odstotka BDP samo v EU,« je povedal poslanec Salvatore Iacolino, ki je pripravil končni predlog resolucije. Ta resolucija je »seznam konkretnih ukrepov, ki se bodo izvajali v naslednjem zakonodajnem obdobju,« je še dodal.

Podatki Europola za leto 2013 kažejo, da je v EU prisotnih 3600 mednarodnih kriminalnih združb, od katerih jih ima 70 odstotkov člane iz različnih držav. Evropski poslanci želijo zagotoviti, da so posamezniki in gospodarski subjekti, ki so kjer koli v Evropski uniji pravnomočno obsojeni zaradi organiziranega kriminala, korupcije ali pranja denarja, izključeni iz javnih naročil, prav tako ne morejo prevzeti in opravljati nobene javne funkcije.

Evropski poslanci so ob tej priložnosti spet pozvali k ustanovitvi evropskega javnega tožilstva, ki se mu dodeli nujne človeške in finančne vire za usklajevanje nacionalnih preiskav in boj proti kršitvam, ki vplivajo na finančne interese EU.

Učinkovitejši poseg v premoženje kriminalnih združb je ključnega pomena za zaščito finančnih interesov EU. Evropski poslanci zagovarjajo ukinitev bančnih tajnosti in odpravo davčnih oaz ter pozivajo države članice, naj spodbujajo ponovno uporabo zaplenjenega premoženja nezakonitega izvora za socialne namene.

Da bi izkoreninili trgovino z ljudmi in prisilno delo, poslanci zahtevajo strožje kazni za storilce in boljšo zaščito za njihove žrtve. Boj proti prisilnemu delu se mora osredotočati na mesta, kjer se izkorišča poceni delovna sila, še menijo poslanci. Trgovina z ljudmi kriminalnim združbam prinaša okoli 25 milijonov evrov dobička letno in vpliva na vse države članice EU. Mednarodna organizacija dela ocenjuje, da skupno število prisilnih delavcev v članicah šteje 880.000, od katerih jih je 270.000 žrtev spolnega izkoriščanja.

Poslanci tudi želijo, da se prirejanje športnih rezultatov obravnava kot kaznivo dejanje za katerega veljajo ustrezne kazni. Enako velja za kupovanje glasov, četudi so rezultati glasovanja neopredmeteni. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."