MLADINA

5. 11. 2013  |  Novice

Rehn: Slovenija se še lahko izogne programu pomoči

Slovenija se še lahko izogne programu pomoči, če bo še naprej odločno ukrepala pri sanaciji bančnega sistema in izvajanju strukturnih reform, je v Bruslju ocenil evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn v odgovoru na vprašanje, ali je glede na črno gospodarsko napoved za Slovenijo program pomoči sedaj neizogiben.

»Zagotovo ni nujno, da se Slovenija približuje programu, če bo še naprej odločno ukrepala - učinkovito izvajala strukturne reforme ter še posebej hitro in učinkovito končala sanacijo bančnega sektorja in finančnega sistema, kar je potrebno za vrnitev gospodarske rasti v Sloveniji,« je dejal Rehn.

»Zelo pomembno je, da se je slovenska vlada lotila odločnega ukrepanja za reformo upravljanja podjetij, za reformo bančnega sektorja in za reformo javnih financ. Še posebej bi izpostavil pomen kratkoročne urejene sanacije bančnega sektorja, ki jo mora spremljati pravočasna izvedba potrebnih pogumnih strukturnih reform, tako da bo to olajšalo pogoje financiranja ter omogočilo učinkovito posredovanje bank in podprlo gospodarsko dejavnost,« je še poudaril komisar.

Vse to je povedal ob predstavitvi jesenske gospodarske napovedi, ki jo je objavila Evropska komisija, in takole pojasnil, zakaj so poslabšali napoved za Slovenijo: 3,2-odstotno skrčenje bruto domačega proizvoda (BDP) v prvem polletju letos potrjuje, da se je recesija v Sloveniji poglobila.

Podrobnejši pogled nekaterih elementov v slovenskem gospodarstvu po Rehnovih besedah pokaže, da je to posledica vztrajnega padanja domačega povpraševanja ob rasti brezposelnosti in krčenju investicij, na kar vpliva proces razdolževanja podjetij in slabi pogoji financiranja gospodarstva. »Poleg tega gospodarsko dejavnost bremenijo negotovosti v bančnem sektorju. Neto izvoz je dejansko edini segment gospodarske dejavnosti, ki pozitivno prispeva k rasti, pa še to le s precej počasnim tempom,« je analiziral komisar.

Doslej je komisar v komentarjih o razmerah v Sloveniji izpostavljal, da se država sooča z resnimi izzivi, a da je položaj še obvladljiv, če bodo oblasti ukrepale naglo in odločno. Njegov današnji komentar je odgovor na vprašanje, ali glede na črno gospodarsko napoved za Slovenijo še vedno meni, da je položaj obvladljiv, ali slovenske oblasti ukrepajo dovolj naglo in odločno ter ali je program pomoči sedaj neizogiben. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."