MLADINA

11. 11. 2013  |  Novice

Pred EU še en teden proračunskih izzivov

EU čaka še en teden proračunskih izzivov. Danes bodo poskušali članice in Evropski parlament doseči dogovor o predlogu proračuna za prihodnje leto. Ta je sicer odvisen tudi od rebalansa proračuna za letos, ki prav tako še ni zapečaten. Izid bo vplival tudi na to, ali bo v četrtek odbor parlamenta glasoval o večletnem proračunu 2014-2020.

Članice unije in evropski poslanci, ki imajo enakovredno vlogo pri sprejemanju proračuna, se ne strinjajo o obsegu odobrenih plačil za proračun v letu 2014, o prožnosti pri porabi denarja ter o financiranju devetega rebalansa letošnjega proračuna, pri katerem gre za 400,5 milijona evrov iz evropskega solidarnostnega sklada.

Glavno odprto vprašanje je obseg odobrenih plačil. Članice ga želijo omejiti na 135 milijard evrov, Evropski parlament pa zahteva 1,4 milijarde evrov več, torej 136,4 milijarde evrov. Lani je bila vrzel sicer globlja, razlika je bila petmilijardna, vendar je letos pričakovati, da bo parlament zaradi drugačnih okoliščin bolj tog.

Prvi razlog so evropske volitve maja prihodnje leto, pred katerimi si evropski poslanci še posebej krčevito prizadevajo dokazati, da imajo pomembno vlogo pri sprejemanju odločitev, koristnih za volivce. Drugi razlog pa je dejstvo, da je to prvi letni proračun v prihodnjem večletnem finančnem okviru, ki bo zgled za vse preostale.

Najprej se bodo danes sestale članice unije, ki bodo opredelile smernice za pogajanja s parlamentom v okviru spravnega odbora. Po koncu spravnega odbora se bodo članice znova sestale. Če spravni odbor doseže dogovor, ga morajo članice in parlament v 14 dneh še ločeno potrditi.

Spravno obdobje se konča v sredo. Če dogovora ne bo, mora Evropska komisija predložiti nov predlog proračuna. Če ta ne bo pod streho do začetka prihodnjega leta, bo obveljalo načelo financiranja po dvanajstinah. To pomeni, da so mesečna plačila omejena na dvanajstino vseh plačil, predvidenih v proračunu za letos ali za prihodnje leto - odvisno od tega, kateri je nižji. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."