MLADINA

12. 11. 2013  |  Novice

EU dosegla dogovor o proračunu za leto 2014

© Arhiv Evropskega parlamenta

Članice EU in Evropski parlament so davi po 16 urah pogajanj in več mesecih prerekanj le dosegli dogovor o proračunu za leto 2014. EU bo lahko v prihodnjem letu porabila 135,5 milijarde evrov. Omenjena številka je kompromis. Članice so želele odobrena plačila za prihodnje leto omejiti na 135 milijard evrov, Evropska komisija je predlagala milijardo več, Evropski parlament pa je zahteval 1,4 milijarde več ali 136,4 milijarde evrov.

Ta »dostojni« dogovor bo zagotovil investicijske priložnosti evropskim podjetjem, znanstvenikom, mestom, regijam in študentom, v času, ko je takšno investiranje zelo potrebno, je poudaril evropski komisar za proračun Janusz Lewandowski, ki ne izključuje potrebe po rebalansu v prihodnjem letu.

»Dogovorili smo se o krepitvi financiranja prednostnih področij, kot so rast, delovna mesta, inovacije in človekoljubna pomoč ... Okrepili smo agencije EU, ki se ukvarjajo z migracijami, azilom in nadzorom meje, pa tudi evropske organe za finančni nadzor,« pa so poudarili v litovskem predsedstvu.

Dogovor bo tudi utrl pot parlamentarni potrditvi večletnega proračuna za obdobje 2014-2020. Če kompromisa o letnem proračunu ne bi bilo, namreč parlamentarni odbor za proračun v četrtek zelo verjetno ne bi glasoval o večletnem proračunu, kar bi povzročilo tudi nove zamude z glasovanjem na plenarni seji.

EU je šla v minulem letu skozi vrsto proračunskih bitk, kar je pred začetkom novega večletnega finančnega obdobja običajno. A čas se izteka, na kocki je verodostojnost. »Če se Evropa ne more dogovoriti o svojem proračunu, pošilja napačna znamenja,« je opozoril irski predstavnik Brian Hayes.

Dogovor o proračunu za prihodnje leto je bil odvisen tudi od dogovora o rebalansu proračuna za letos. Pogajalci so se dogovorili, kako bodo zagotovili 400,5 milijona evrov za evropski solidarnostni sklad v pomoč Nemčiji, Avstriji in Češki pri soočanju s posledicami poplav ter Romuniji pri soočanju s posledicami suše.

Dogovor o proračunu sicer ni bil dosežen s soglasjem. Proti so glasovale Velika Britanija, Danska, Nizozemska in Švedska, ki so se zavzemale za še bolj asketski proračun. Že temu je sicer unija močno zategnila pas. Proračun za leto 2014 je namreč za več kot devet odstotkov lažji od letošnjega. Odobrena plačila so za 9,4 odstotka nižja.

Proračun morata sedaj obe strani še ločeno potrditi. Predvidoma bosta to storili naslednji teden, ko se od Evropskega parlamenta pričakuje tudi potrditev večletnega proračuna za obdobje 2014-2020. Članice bodo dogovor po pričakovanjih formalno zapečatile 19. novembra, parlament pa dan pozneje. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."