MLADINA

13. 11. 2013  |  Novice

Med svetovalci bančne agencije prevladujejo bankirji iz starih članic

Emily O'Reilly, evropska varuhinja človekovih pravic

Emily O'Reilly, evropska varuhinja človekovih pravic

Evropska bančna agencija (EBA) je agencija, ki je bila ustanovljena po izbruhu finančne krize. Ena od njenih nalog je pripraviti standarde za nadzor bank, ki naj bi jih morali upoštevati nacionalni nadzorniki bank, in poskrbeti za ustrezno regulativo. Evropska varuhinja človekovih pravic Emily O'Reilly, ki preiskuje pritožbe o nepravilnostih v institucijah in organih EU, zdaj opozarja, da ni zadovoljna z načinom imenovanja glavnega svetovalnega organa EBA. Na to jo je opozorila federacija sindikatov UNI Europa, ki ugotavlja, da je v svetovalnem organu interesnih skupin (Banking Stakeholder Group) preveč bankirjev iz starih držav članic EU, preveč predstavnikov potrošniških organizacij iz novih članic EU in preveč Britancev.

Na podlagi te pritožbe je Emily O'Reilly od EBA zahtevala poročilo, kako se je lotila odprave te pomanjkljivosti v svetovalnem organu interesnih skupin, ki ga je ustanovila leta 2011. EBA je bila ustanovljena po izbruhu finančne in bančne krize. Lekcije iz te krize se je še zmeraj treba naučiti. Nasveti zainteresiranih strani – ključnega dela pri pripravi bančne regulative – bi morali, kolikor je mogoče, odražati ne samo stališča različnih industrij in potrošnikov, ampak tudi celotne EU v geografskem smislu, opozarja varuhinja.

Preden EBA sprejme standarde, smernice in priporočila, je dolžna pridobiti nasvete od svetovalnega organa Banking Stakeholder Group. V tej skupini je 30 predstavnikov bank in njihovih zaposlenih, potrošniških organizacij, uporabnikov bančnih storitev in srednjih in majhnih podjetij.

Na EBA so varuhinji odgovorili, da so se na poziv prijavili v glavnem bankirji iz starih članic EU, zato je devet od desetih predstavnikov bank v svetovalni skupini iz starih članic EU. Emily O'Reilly razume, da je v takšnih okoliščinah težko sestaviti utavnoteženo skupino, a hkrati tudi opozarja, da je v različnih fazah postopka izbire odkrila več napak. Opozarja predvsem, da na EBA niso pazili na enakomerno geografsko zastopanost članov. Varuhinja upa, da bo EBA pri izbiri kandidatov za novo sestavo Banking Stakeholder Group, ki jo je napovedala oktobra, njena opozorila upoštevala. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."