MLADINA

15. 11. 2013  |  Novice

Zelena luč odbora za proračun zmernosti

© Tomaž Lavrič

Po več mesecih prerekanj je EU ta teden le dosegla proračunski preboj. Po torkovem dogovoru o proračunu za leto 2014 je odbor Evropskega parlamenta zdaj potrdil tudi večletni proračun za obdobje 2014-2020 in blagoslovil torkov dogovor. A sage še ni konec - naslednji teden bo o proračunih glasoval še parlament na plenarnem zasedanju.

Odbor Evropskega parlamenta za proračun je torej potrdil večletni evropski proračun za obdobje 2014-2020 ter torkov dogovor o prvem letnem proračunu v naslednjem večletnem finančnem obdobju, proračunu za leto 2014, in zadnjem rebalansu letošnjega proračuna. Ključen preboj so članice unije in parlament dosegli v noči s ponedeljka na torek. V zgodnjih jutranjih urah so se po 16 urah pogajanj le dogovorili, da bo lahko unija v prihodnjem letu porabila 135,5 milijarde evrov, in potrdili zadnji rebalans proračuna za letos.

To je bil za parlament pogoj za odobritev večletnega proračuna. Čeprav so institucije politični dogovor dosegle konec junija, Evropski parlament ni želel glasovati o njem, dokler niso bili izpolnjeni pogoji, ki jih je postavil. Poleg tega, da zakrpajo luknjo v letošnjem proračunu, je parlament od članic zahteval tudi, da vzpostavijo delovno skupino za posodobitev lastnih virov polnjenja evropske blagajne. Že prej je zahteval prožnost pri razporejanju denarja med leti in postavkami ter vmesno revizijo proračuna.

Evropski poslanci bodo o večletnem proračunu unije za obdobje 2014-2020 predvidoma glasovali prihodnji torek na plenarnem zasedanju v Strasbourgu. O proračunu za leto 2014 pa bodo po napovedih glasovali dan pozneje, torej v sredo. V evropski blagajni bo v obdobju 2014-2020 960 milijard evrov. To je prvi večletni proračun, ki je siromašnejši od svojega predhodnika. Imenovali so ga proračun zmernosti. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."