MLADINA

21. 11. 2013  |  Evrodržavljan

V upravah podjetij naj bo vsaj 40 odstotkov žensk

© Arhiv Evropskega parlamenta

Do leta 2020 bodo morala zasebna podjetja, ki kotirajo na evropskih borzah, zagotoviti, da bo v njihovih upravnih odborih na mestih neizvršnih direktorjev vsaj 40 odstotkov žensk. Javna podjetja bodo morala 40-odstotno zastopanost žensk v svojih upravnih odborih doseči do leta 2018. V skladu z evropsko direktivo, ki jo je potrdil Evropski parlament, bodo podjetja morala poskrbeti še za pregledne postopke za izbiro članov uprav. Leta 2013 je bilo med neizvršnimi direktorji družb v EU le 17,6 odstotkov žensk.

»Za podjetja, ki kotirajo na borzi, je nujno, da v svoje procese odločanja vključujejo visoko usposobljene ženske, s ciljem, da bodo dosegala konkurenčnost in hkrati dosledno spoštovala evropska načela in vrednote glede enakosti,« je v razpravi dejala soporočevalka Rodi Kratsa-Tsagaropoulou. »Državlanom bomo s tem jasno pokazali, da si prizadevamo proti diskriminaciji in za enake možnosti za vse na trgu dela,« je prepričana soporočevalka Evelyn Regner.

Kjer bodo kandidati za zaposlitev, izbor ali imenovanje enako kvalificirani, naj bi v skladu z novo direktivo, ki jo morajo potrditi še države članice v okviru Sveta EU, imel prednost kandidat nezadostno zastopanega spola. Poslanci ob tem poudarjajo, da ključna merila za izbor ostajajo usposobljenost in poklicne izkušnje.

Direktiva ne bo veljala za mala, srednja in mikro podjetja (MSP), torej tiste družbe, ki zaposlujejo manj kot 250 ljudi. Parlament kljub temu spodbuja države članice, naj z različnimi politikami podpirajo mala in srednja podjetja ter jih spodbujajo, naj zagotavljajo bolj uravnoteženo zastopanost spolov v upravnih odborih.

Podjetja, ki ne bodo spoštovala pravil, bodo morala pristojnim nacionalnim organom pojasniti, zakaj ne dosegajo ciljev in predstaviti sprejete ter načrtovane ukrepe za izpolnitev zavez. Poslanci menijo, da bi morali z globami kaznovati nespoštovanje načel o preglednih izbirnih postopkov, ne pa nedoseganje zastavljenih ciljev. Predlagajo tudi, da bi morala biti prepoved sodelovanja na javnih razpisih obvezna kazen s seznama predlaganih ukrepov in ne le ena od možnosti, ki bi jo lahko izbrale države članice, kot predlaga Evropska komisija. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."