MLADINA

26. 11. 2013  |  Evrodržavljan

Slovenija za raziskave do 156 milijonov bruseljskih evrov

© Arhiv Skupni raziskovalni center (JRC)

Sloveniji je v okviru iztekajočega se sedmega okvirnega programa EU za raziskave in inovacije (FP7), ki ga bo v naslednjem sedemletnem obdobju nasledil program Obzorje 2020, uspelo pridobiti 155,7 milijona evrov evropskih sredstev.

V okviru sedmega okvirnega programa je bilo sprejetih kar 694 projektov, v katerih je sodelovala vsaj ena slovenska organizacija. V njih je skupno sodelovalo 865 znanstvenikov in drugih oseb iz Slovenije. V 49 projektih so bili Slovenci tudi koordinatorji.

Največ projektov v okviru sedmega okvirnega programa je uspelo pridobiti Institut Jožef Stefan (IJS), Kemijski inštitut, Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru, so pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Poleg tega so poudarili, da je bila Slovenija v sedmem okvirnem programu v primerjavi s šestim okvirnim programom zelo uspešna. V šestem okvirnem programu, ki je sicer trajal dve leti manj kot sedmi, je namreč pridobila 76,4 milijona evrov. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."