MLADINA

2. 12. 2013  |  Evrodržavljan

Za najbolj ogrožene 3,5 milijarde evrov

V evropskem Skladu za evropsko pomoč najbolj ogroženim, ki bo nadomestil Program EU za razdeljevanje hrane najbolj ogroženim osebam, bo v obdobju od leta 2014 do 2020 na voljo 3,5 milijarde evrov, sta se dogovorila Evropski parlament in Svet EU, ki predstavlja države članice. Prek humanitarnih organizacij je pomoč iz tega sklada namenjena vsem ogroženim v EU. Osnovnega obroka si vsak drugi dan ne more privoščiti 40 milijonov ljudi po vsej EU, štirje milijoni so brezdomci.

V Evropskem parlamentu zatrjujejo, da je 3,5 milijarde evrov enak znesek, kot je bil v obdobju od leta 2007 do 2013 na voljo v Programu EU za razdeljevanje hrane najbolj ogroženim osebam, ki je bil vzpostavljen za porabo presežne hrane v okviru skupne kmetijske politike EU. V novem skladu ne bo več na voljo le hrana za revne, ampak tudi druge nujne potrebščine (oblačila, higienska pripomočke in drugo).

Dogovorjeno je bilo, da bo 85 odstotkov sredstev za pomoč iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim zagotovila Evropska komisija iz proračuna EU, preostalih 15 odstotkov pa države članice. V tistih državah članicah, ki jih je kriza najbolj prizadela, bo EU prispevala 95 odstotkov sredstev.

Po podatkih ministrstva za kmetijstvo bo Slovenija iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim v letih od 2014 do 2020 prejela 18,2 milijona evrov, kar je 2,6 milijona evrov na leto. Od leta 2006 do 2013 je iz Programa EU za razdeljevanje hrane najbolj ogroženim osebam dobila 30 milijonov evrov za 32 tisoč ton hrane.

Letos so humanitarne organizacije iz tega programa najbolj ogroženim razdelile 4250 ton hrane v vrednosti 2,6 milijona evrov. V Rdečem križu in Karitas ugotavljajo, da se število prejemnikov humanitarne pomoči v Sloveniji zelo povečuje. 

Ko gre za reševanje bank, so evropski funkcionarji v Bruslju in politiki v državah članicah veliko bolj širokogrudni. Med oktobrom 2008 in oktobrom 2011 je Evropska komisija odobrila za 4500 milijard evrov državnih pomoči za finančne institucije, kar predstavlja 37 odstotka bruto domačega proizvoda EU. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."