MLADINA

11. 12. 2013  |  Evrodržavljan

Poročilo o pravici do splava znova padlo

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju znova glasovali proti nezakonodajni resoluciji o spolnih in reproduktivnih zdravstvenih pravicah, ki izpostavlja potrebo po preprečevanju neželenih nosečnosti, nujnost dostopa do kontracepcije ter varnega in zakonitega splava za vse. Človekova pravica in stvar javnega zdravja je, da so visoko kvalitetni splavi zakoniti, varni in dostopni vsem v okviru sistemov javnega zdravstva, tudi zdravnikov ugovor vesti ženski ne sme preprečiti izvedbe zakonitega splava. Če drugače ne gre, mora vedno obstajati prosta možnost, da ženska ta poseg opravi v tujini, piše v zavrnjeni resoluciji.

Izpostavlja tudi velik pomen učenja mladih, kako preprečiti nezaželene nosečnosti, a za razliko od oktobrske različice tokratna ni več pozivala k spolni vzgoji, osvobojeni vseh tabujev. Izpuščen je bil tudi del, da naj imajo tudi lezbijke in samske ženske pravico do zdravljenja neplodnosti in umetne oploditve. A ti »popravki« očitno niso bili dovolj.

Konservativni večini je uspelo znova zavrniti resolucijo in obenem potrditi alternativni tekst, ki ga je pripravila Evropska ljudska stranka (EPP) in v skladu s katerim so »spolno in reproduktivno zdravje ter s tem povezane pravice« v pristojnosti držav članic in ne EU.

Avtorica poročila Edite Estrela (S&D) je bila po glasovanju ogorčena. Označila ga je kot »sramoto« in »hinavščino«, za katero so krivi konservativci v Evropskem parlamentu.

Za sprejetje so navijali socialdemokrati (S&D), liberalci (Alde), Zeleni in levica (GUE/NGL). Najbolj proti so bili konservativci (ECR), skupina Evropa svobode in demokracije in nepovezani poslanci, kjer prevladuje skrajna desnica. Tudi konservativna EPP je bila proti, a je del njenih poslancev vendarle glasoval drugače.

»Ponesrečeno« glasovanje naj bi bilo, tako zagovorniki poročila, posledica zelo močnega lobiranja s strani desno usmerjenih verskih in političnih konservativcev, ki so iz poročila naredili razpravo za ali proti splavu.

T.i. pro-life aktivisti proti splavu so svarili, da bi pomenila resolucija nesprejemljiv pritisk na države, kot so Poljska, Irska in Malta, da spremenijo svojo zakonodajo in splav legalizirajo. Šlo naj bi za poskus vzpostavljanja »pravice do splava«, ki pa je mednarodno pravo ne pozna in je obenem v nasprotju z mednarodno priznano pravico do ugovora vesti. Obvezna spolna vzgoja pa naj bi kršila pravico staršev, da odločajo o izobrazbi otrok. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."