MLADINA

14. 12. 2013  |  Evrodržavljan

Vse več Grkov je prisiljenih biti v temi in na mrazu

Zaradi neplačanih računov dobavitelji električne energije vse več Grkom odklapljajo električno energijo. Tudi to, da vse več državljanov računov ne more več plačati, je ena od posledic varčevalnih ukrepov po nareku trojke mednarodnih posojilodajalcev. Od leta 2009 se je bruto domači proizvod Grčije zmanjšal za četrtino, realni prihodek za 38 odstotkov. Stopnja brezposelnosti se je povzpela na 28 odstotkov. Od nekaj manj kot 1,4 milijona Grkov, ki so brez zaposlitve, niti vsak peti ne dobi nadomestila za brezposelnost, 2,5 milijona ljudi v Grčiji je ostalo brez zdravstvenega zavarovanja.

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat pod mejo revščine v Grčiji živi 3,8 milijona ljudi, kar je 35 odstotkov vseh prebivalcev države, tako mnoge družine preprosto nimajo denarja, da bi lahko plačale račune za električno energijo, poroča nemški Focus. Hkrati se je električna energija v Grčiji od leta 2007 podražila za skoraj 60 odstotkov.

Evangelos Sarris, 56-letni prebivalec Aten, ki je že tri leta brez zaposlitve, dobavitelju električne energije dolguje 2000 evrov. Od poletja živi brez luči, nima tople vode, ne more uporabljati električnega štedilnika in hladilnika. Na to se je navadil, zdaj v njegovem stanovanju vse bolj pritiska mraz, zato spi v spalni vreči. »Bojim se zime,« razlaga. Trinajstletna Sara se je s svojo brezposelno mamo grela na štedilnik na trda goriva in se zadušila z ogljikovim monoksidom.

Vsi se z odklopom električne energije ne sprijaznijo, Tassos Karagiorgos in Theodoros Marinelis sta v zadnjih 18 mesecih na črno priklopila elektriko 4000 stanovanjem. To je kaznivo, a dobavitelji se na to odzivajo »relativno tolerantno«. Elektropodjetja ocenjujejo, da si vsako četrto stanovanje, ki mu odklopijo električno energijo, to kmalu spet priklopi na črno. Znesek neplačanih računov v Grčiji že presega 1 milijardo evrov, vsak dan se ta dolg poveča za štiri milijone evrov. Dolžna za električno energijo niso le gospodinjstva, ampak tudi podjetja, javna uprava in občine. Državno elektropodjetje DEI, ki ga nameravajo prihodnje leto privatizirati, ima zaradi tega čedalje večje likvidnostne probleme.

V Bruslju pa v zadnjih mesecih ponavljajo le, da je Grčija na dobri poti iz krize. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."