MLADINA

13. 12. 2013  |  Evrodržavljan

Vsak mora imeti pravico odpreti osnovni bančni račun

© Arhiv Evropskega parlamenta

Vsakdo, ki legalno prebiva v Evropski uniji, bi moral imeti pravico, da odpre osnovni plačilni račun. To izhaja iz zakonodaje, ki so jo podprli poslanci Evropskega parlamenta. Stroški in pravila za upravljanje z računom bi morali biti pregledni in primerljivi, prehod iz enega računa na drugega zaradi boljših pogojev uporabe bi moral biti lahek. Zakonodaja, ki so jo potrdili, je os nova za pogajanja Evropskega parlamenta za pogajanja z državami članicami v okviru Sveta EU.

»V današnjem svetu so potrošniki in maloprodajni sektor odvisni od učinkovitih plačilnih storitev. Zagotavljanje elektronskih plačilnih storitev ni zelo drago, pri čemer pa te lahko olajšajo življenje potrošnikom, spodbudijo učinkovitost poslovanja in modernizirajo naša gospodarstva. Parlament zato meni, da je nujno od bank zahtevati, da te storitve ponudijo in potrošnikom omogočijo informirano izbiro,« je povedal poročevalec Jürgen Klute.

Osnovni račun bi lahko po predlogu Evropskega parlamenta odprl vsakdo z legalnim prebivališčem v EU in sicer pod pogojem, da ima resnično vez z državo, kjer želi odpreti račun.

Banke pa bi morale vsakomur, ki odpre račun, zagotoviti razumljive informacije, koliko jim bodo za to zaračunale. Ponudbe bi morale biti standardizirane, da bi potrošniki lahko primerjali, kaj jim ponujajo različne banke in tako izbrali najbolj ugodno. V vsaki državi EU bi morala obstajati najmanj ena neodvisna spletna stran, ki bi primerjala stroške in obresti, ki jih zaračunavajo banke, pa tudi raven njihovih storitev. Poslanci so v besedilo zakonodaje tudi zapisali, da bodo banke morale svoje stranke obvestiti, da ponujajo osnovne račune.

»Osnovni« plačilni računi bi strankam omogočali plačevanje, dvigovanje denarja in opravljanje plačil znotraj EU, ne bi pa omogočali prekoračitev. Vsi ponudniki plačilnih storitev bi morali te račune ponujati v okviru rednega poslovanja, za njih pa zaračunavati stroške, ki bili nižji od tistih za katerekoli druge storitve. Stroški za prenos osnovnega računa k drugi banki v EU bi morali biti zmerni. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."