MLADINA

Bodo članice EU podprle katalonski referendum o neodvisnosti?

Novembra letos nameravajo Katalonci na referendumu odločati o neodvisnosti od Španije. Ker španska vlada temu referendumu še vedno nasprotuje, se je predsednik katalonske vlade Artur Mas odločil zaprositi za podporo vlade držav članic EU. »Verjamem, da lahko računam na vas, da boste podprli demokratični, mirovni, transparentni in evropski proces, ki ga jaz sam in velika večina Kataloncev odločno podpiramo,« je med drugim napisal v pismu, ki ga je poslal voditeljem vseh članic EU, razen Španije.

Politične stranke, ki imajo v katalonskem parlamentu 65 odstotkov poslancev, so kot datum za izvedbo referenduma potrdile 9. november 2014. Kot poroča nemški Handelsblatt, naj bi volivci odgovorili na dve vprašanji. Prvo je, Ali želite, da Katalonija postane država? Kdo bi pri tem vprašanju obkrožil »da«, bi se moral opredeliti tudi do drugega vprašanja, ki je, Ali želite, da Katalonija postane neodvisna država?

Predsednik španske vlade Mariano Rajoy je odločen, da tega referenduma ne bo, ker bi bil protiustaven. Artur Mas pa je v pismu evropskim voditeljem napisal, da je v nasprotju z nekaterimi poročili na voljo več pravnih in ustavnih rešitev, ki omogočajo izvedbo referenduma. Če bo španska vlada preprečila referendum, namerava Mas razpisati predčasne volitve, na katerih bi po javnomnenjskih raziskavah sodeč zmagala radikalnejša stranka neodvisnosti (ERC), katere voditelji pravijo, da bodo referendum izborili s tožbami na mednarodnih sodiščih, če ne bo šlo drugače, poroča Euractiv.

Zadnje ankete javnega mnenja sicer kažejo, da bi za popolno neodvisnost Katalonije od Španije glasovalo 35 odstotkov Kataloncev, velika večina pa hkrati meni, da bi Rajoy moral dopustiti referendum in jim tako omogočiti, da bi sami odločali o tem, ali naj se Katalonija odcepi od Španije ali ne.

Katalonija je s 7,6 milijona prebivalci gospodarsko najmočnejša španska regija. Referendum o neodvisnosti od Velike Britanije 18. septembra 2014 načrtuje Škotska.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."