MLADINA

11. 1. 2014  |  Evrodržavljan

Novela o volitvah v Evropski parlament v obravnavo po skrajšanem postopku

© Arhiv Mladine

Kolegij predsednika DZ je na predlog vlade za pet zakonov določil obravnavo po skrajšanem postopku. Med drugim bodo poslanci tako obravnavali predlog novele zakona o volitvah poslancev iz RS v Evropski parlament, o čemer bo DZ predvidoma odločal že na prvi redni seji, ki se bo začela 27. januarja.

Predlog novele zakona o volitvah poslancev iz RS v Evropskih parlament bodo uskladili z evropsko direktivo. Gre za manjše spremembe, s katerimi se zaradi bližajočih se volitev v Evropski parlament mudi. Z odločitvijo za skrajšani postopek v DZ bo novela lahko uveljavljena še preden bo predsednik republike Borut Pahor podpisal akt o razpisu volitev.

Med drugim novela določa, da lahko na volitvah v Evropski parlament v Sloveniji sodelujejo tudi državljani drugih držav EU, če imajo pri nas dovoljenje za stalno prebivanje in prijavljeno stalno prebivališče oziroma potrdilo o prijavi prebivanja in prijavljeno začasno prebivališče. Določa tudi, da lahko stranke v volilni kampanji in na glasovnici poleg svojega imena uporabljajo tudi ime politične stranke, s katero so povezane na evropski ravni.

Predsednik republike Borut Pahor bo akt o razpisu volitev slovenskih poslancev v Evropski parlament podpisal predvidoma sredi februarja, so sporočili iz njegovega urada. Glede predlaganih sprememb zakona o evropskih volitvah Pahor pričakuje, da bodo sprejete še pravočasno, da bi lahko veljale že za tokratne volitve.

Glede na to, da so organi EU določili, da morajo države članice volitve v Evropski parlament izvesti med 22. in 25. majem letos, mora Pahor po časovnici, ki mu jo narekuje zakon, akt o razpisu volitev izdati med 9. januarjem in 10. marcem. V njem določi tudi dan izvedbe volitev, to bo najverjetneje 25. maj, in dan, ko začnejo teči volilna opravila. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."