MLADINA

15. 1. 2014  |  Evrodržavljan

Evropska unija še vedno nima skupne definicije, kaj je goljufija s hrano

Nedavni primeri goljufij s hrano, na primer prodaja konjskega mesa kot goveje meso, bi morali spodbuditi Evropsko unijo, da preveri delovanje v prehranski verigi, okrepi nadzore in naredi revizijo zakonodaje o označevanju živilskih izdelkov, navaja nezakonodajna resolucija, ki so jo na tokratnem zasedanju v Strasbourgu sprejeli poslanci Evropskega parlamenta.

V njej izražajo skrb, ker so primeri goljufij s hrano v porastu, kar odraža strukturno šibkost v prehranski verigi. Poslanci opozarjajo na kompleksnost prehranske verige in njen čezmejni značaj, ki ob pretežno nacionalnem nadzoru, sankcijah in izvrševanju ustvarja položaj, ki domnevno povečuje nevarnost goljufij s hrano.

»Prvi problem je pomanjkanje primerljivih podatkov, kar pomeni, da je težko dobiti natančno sliko problema. (...) Vendar tukaj govorimo o milijardah evrov. Jasno je, da je to v interesu organiziranega kriminala,« je v razpravi pred glasovanjem dejala poročevalka Esther de Lange. »Za razliko od ZDA Evropska unija še vedno nima skupne definicije, kaj je goljufija s hrano, kar je že dolgo časa slepa pega evropskih institucij. Primeri goljufij s hrano so kot gnila jabolka, ki pokvarijo stvari za vse tiste kmete, posrednike in posameznike, ki spoštujejo pravila. Prav tako uničujejo zaupanje potrošnikov v hrano in informacije na živilih, » je še dodala poslanka. Njeno poročilo je bilo sprejeto s 659 glasovi za, 24 proti in 8 vzdržanimi glasovi.

Resolucija predlaga uskladitev definicije goljufije s hrano in poziva Evropsko komisijo, naj okrepi Urad za prehrano in veterinarstvo (FVO), ki opravlja inšpekcijske preglede živil. Prav tako poziva k vzpostavitvi omrežja za preprečevanje goljufij s hrano in širši uporabi testov DNK za odpravo vseh vrst goljufij s hrano.

Poslanci pozivajo k natančnejšim inšpekcijam zamrznjenih živil in k pripravi predloga zakona o obveznem označevanju mesa in rib. Menijo, da lahko označevanje države porekla prispeva k boljši sledljivosti v prehranski verigi, kar vključuje tudi označevanje porekla mesa v predelanih proizvodih.

Poslanci menijo, da bi morale države članice vzpostaviti kazni za goljufije s hrano v višini, ki je najmanj dvokratnik ocenjenega ekonomskega dobička, ki ga je storilec skušal doseči z nepošteno dejavnostjo, ter uvesti kazenske sankcije za primere goljufij, kjer gre za zavestno ogrožanje javnega zdravja.

Nedavni primeri goljufij vključujejo na primer trženje konjskega mesa kot govejega mesa, prodajo soli za posipanje cest kot jedilne soli, uporabo alkohola s primesmi metanola v žganih pijačah, uporabo z dioksinom okuženih maščob pri proizvodnji krme ter napačno označevanje ribjih vrst in morskih proizvodov. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."