MLADINA

16. 1. 2014  |  Evrodržavljan

Evropske sile brusijo meče pred majskimi volitvami

Grški premier Antonis Samaras pravi, da je Grčija dokaz, da so se kasandre s črnimi prerokbami o izstopu Grčije iz območja evra in propadu skupne valute motile

Grški premier Antonis Samaras pravi, da je Grčija dokaz, da so se kasandre s črnimi prerokbami o izstopu Grčije iz območja evra in propadu skupne valute motile
© Arhiv Evropskega parlamenta

Razprava o predsedovanju Grčije EU je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu zvenela kot predvolilno soočenje. Evropski poslanci očitno že brusijo meče pred majskimi volitvami. Za uveljavljene evropske sile je Grčija dokaz, da so se kasandre s črnimi prerokbami motile in da EU deluje, za evroskeptike pa je primer Grčije simbol nedemokratičnosti unije.

Evropske volitve, ki bodo osrednji dogodek med grškim predsedovanjem, bodo velik preizkus za EU, saj je kriza močno načela zaupanje Evropejcev v njen aparat. Glavna izziva za uveljavljene evropske sile bosta obrniti trend akutno nizke volilne udeležbe in zajeziti vzpon evroskeptičnih sil.

Zato je predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso tri najmočnejše evropske sile pozval, naj stopijo iz cone udobja in volivcem potrpežljivo pojasnijo, zakaj potrebujemo Evropo. Pred sto leti smo se po vsej celini pobijali, zdaj gremo skupaj na volitve. Dejstvo, da Grčija danes predseduje EU, je živ dokaz, da so se »preroki pogubljenja« motili, je ponazoril.

Tudi grški premier Antonis Samaras je poudaril, da je Grčija dokaz, da so se kasandre s črnimi prerokbami o izstopu Grčije iz območja evra in propadu skupne valute motile. Grčija se po njegovih besedah vrača v normalnost ter je simbol tega, da Evropa zmore in deluje. »Združeni lahko izvažamo stabilnost, ločeni lahko zgolj uvažamo negotovost in nestabilnost,« je opozoril.

In tudi Samaras, ki kot Barroso prav tako prihaja iz desnosredinske evropske družine, je izpostavil potrebo po »približanju EU njenim državljanom«. V zelo proevropskem govoru je gostitelja, Evropski parlament, opisal kot »srce in dušo« EU, preostali osrednji instituciji, Evropsko komisijo in Svet, pa kot njene »možgane in hrbtenico«.

Sporočila preostalih članov najmočnejše evropske politične sile, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), so bila pričakovano podobna Barrosovemu in Samarasovemu. EPP bo poskušala na majskih volitvah ubraniti svoj primat in se trudi mobilizirati svoje volivce. Evropski socialisti in demokrati (S&D), ki so na drugem mestu in si bodo prizadevali okrepiti svoj vpliv, pa so opozorili na pomanjkljivosti pri reševanju Grčije. Njihov prvak Hannes Swoboda je ostro kritiziral nedemokratično delo trojke mednarodnih posojilodajalcev, češ da je s pištolo v roki lahko nekoga prisiliti v »dogovor«.

Prvak evropskih liberalcev, tretje najmočnejše evropske sile, Guy Verhofstadt, pa je okrcal tudi Grke, češ da sta nedisciplina in neenotnost neodgovorne grške politične elite privedla do današnje tragedije - vzpona populizma, nacionalizma in rasizma ter šibke rasti. Grčija močno zamuja z reformami, v državi še vedno vlada klientelizem, javna uprava je še vedno predebela, je še opozoril.

Tudi evropski zeleni so opozorili, da razmere še zdaleč niso rožnate. Grška politika nima ljudi na svoji strani, ljudje z rakom se ne morejo zdraviti, je izpostavila vodja Rebecca Harms. Zato se bo treba po njenih besedah še prekleto potruditi za to, da se bo Grčija izvlekla ne le iz recesije, ampak tudi iz depresije.

Evroskeptiki so medtem kot vselej opozarjali na nedemokratičnost evropskih institucij. Britanski evroskeptik Nigel Farage je Samarasa pozval, naj svojo stranko Nova demokracija preimenuje v Nobena demokracija, saj Grčija še zdaleč nima vajeti v svojih rokah. »Evropske volitve bodo bitka nacionalnih demokracij in birokracije EU,« je opisal volilni boj. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."