MLADINA

16. 1. 2014  |  Evrodržavljan

Države članice morajo spoštovati pravico do prostega gibanja

Evropski parlament v resoluciji, ki so jo sprejeli poslanci na tokratnem plenarnem zasedanju v Strasbourgu, odločno nasprotuje stališču nekaterih evropskih voditeljev, ki zahtevajo spremembe in omejitve prostega gibanja državljanov. V skupni resoluciji, ki so jo predložile politične skupine EPP, S&D, ALDE, Zeleni/EFA in GUE/NGL, poziva države članice, naj spoštujejo določbe iz pogodbe EU v zvezi s prostim gibanjem in zagotovijo, da bodo načela enakosti in temeljna pravica do prostega gibanja veljali za vse evropske državljane. Razprave o omejevanju prostega gibanja je spodbudila odprava omejitev za zaposlovanje Bolgarov in Romunov v drugih članicah EU s 1. januarjem 2014.

Poslanci pozivajo države članice, naj se vzdržijo ukrepov, ki bi lahko škodovali pravici do prostega gibanja in ostro nasprotujejo vsem stališčem, ki pozivajo k omejevanju števila priseljencev v EU, saj je to v nasprotju z načeli o prostem gibanju oseb iz pogodbe EU.

Parlament ugotavlja, da je prosto gibanje državljanov EU postalo vprašanje predvolilne kampanje evropskih volitev, pri čemer obstaja nevarnost, da takšne razprave pripeljejo do porasta rasizma in ksenofobije. Parlament prav tako izpostavlja, da so v zadnjem času evropski politiki na visokih položajih podali številne izjave, ki spodkopavajo pravico do svobode gibanja.

Čeprav le 2,8 odstotka vseh državljanov EU živi v državi članici, ki ni njihova matična država, predstavljajo ključni dejavnik za uspeh notranjega trga in krepitev evropskega gospodarstva. Evroposlanci pozivajo države članice, naj z zmotnim povezovanjem pravice do prostega gibanja zaradi dela z domnevnim zlorabljanjem sistemov socialne varnosti ne diskriminirajo mobilnih delavcev iz EU. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."