MLADINA

26. 1. 2014  |  Evrodržavljan

Od desetih živil, ki jih kupimo, pojemo le sedem

Znani italijanski kuhar Carlo Cracco: Naučiti se moramo kupovati

Znani italijanski kuhar Carlo Cracco: Naučiti se moramo kupovati
© Arhiv Evropskega parlamenta

Rimljani že od nekdaj cenijo dobro življenje in ga znajo tudi živeti, najsi so časi dobri ali slabi. Tudi zato je Evropski parlament dogodek ReAct, ki je bil posvečen kakovosti življenja, organiziral v Rimu.

»Največje spremembe so se v svetu zgodile v zadnjih 50 letih. Ne moremo se več pretvarjati, da so viri neskončni,« je na začetku razprave opozoril moderator, geolog Mario Tozzi. Kar 40 odstotkov zemeljske površine je namenjeno kmetijstvu, je ob tem dejal fizik in strokovnjak za okolje Riccardo Valentini in se vprašal: »Kdo bo obdeloval zemljo, ko bo leta 2050 osem izmed desetih ljudi živelo v mestih?«

Zdravje in vzdržnost gresta z roko v roki, je poudaril znani italijanski kuhar Carlo Cracco. »Od 10 živil, ki jih kupimo, pojemo le sedem. Naučiti se moramo kupovati,« je dejal in dodal, da je treba z izobraževanjem o zdravi prehrani začeti že v šoli. Ljudje, ki hrano kupujejo v supermarketih, pa imajo pravico vedeti, kaj jedo. »Ravno zato je označevanje hrane tako pomembno,« pravi Cracco, za katerega se dobra kuhinja začne z dobrimi sestavinami.

»Noben človek ni otok, skrbeti moramo drug za drugega,« pa je pomen solidarnosti izpostavila televizijska novinarka in strokovnjakinja za zdravje Michele Mirabella. »Tobak, ponarejena zdravila, dostop do zdravstvenih storitev. Potrebujemo več evropskih direktiv, ki bi zaščitile vse državljane EU, še več: zaščititi moramo vse ljudi,« je dejala.

Zadnji dogodek ReAct bo v Madridu 20. februarja, na dnevnem redu razprav pa bodo gospodarske teme. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."