MLADINA

27. 1. 2014  |  Evrodržavljan

Bo kriza vplivala na udeležbo na evropskih volitvah, britanskega referenduma ne bo?

Predsednik grškega parlamenta Vangelis Meimarakis: V Grčiji bo volilna udeležba gotovo zelo visoka

Predsednik grškega parlamenta Vangelis Meimarakis: V Grčiji bo volilna udeležba gotovo zelo visoka
© Arhiv grškega parlamenta

Usklajevanju proračunskih politik je bila posvečena tokratna konferenca Evropskega parlamenta in poslancev iz nacionalnih parlamentov držav članic. Zavzeli so se za to, da je treba pri ukrepih za omejevanje proračunskih primanjkljajev in javnega dolga upoštevati tudi socialni vidik varčevalnih ukrepov. Ob tem pozivu seveda ne gre pozabiti, da bodo med 22. in 25. majem letos evropske volitve, zato tako evropski funkcionarji v Bruslju kot politiki v državah članicah skušajo pihati na dušo volivcem. Predvolilna kampanja namreč že teče.

Predsednik grškega parlamenta Vangelis Meimarakis je na vprašanje, ali meni, da se bo letos zaradi sedanje politike EU manj državljanov EU udeležilo volitev v Evropski parlament, odgovoril, da državljani razumejo, da »smo v zelo kritičnih razmerah in da bo njihov glas odločal o prihodnosti«. Če vse politične sile skupaj najdejo način, kako prepričati ljudi, da bodo prišli na volitve in da bodo tako pripomogli k rešitvi problemov, jih bo po Meimarakisovem mnenju veliko prišlo na volišča. V Grčiji bo po njegovem prepričanju udeležba zelo visoka, saj imajo tam hkrati tudi lokalne volitve.

Pozitivna novica za EU pa je že prišla iz Londona. Za leto 2017 načrtovani referendum o tem, ali naj Velika Britanija ostane v EU, je pod vprašajem. Premier David Cameron, ki se zavzema za referendum, je namreč v lordski zbornici doživel hud poraz.

Po prvotnem predlogu bi se moralo referendumsko vprašanje glasiti: »Ali menite, da bi morala Velika Britanija ostati članica EU?« Po žolčni razpravi je lordska zbornica z večino glasov sklenila, da je vprašanje zavajajoče in ga je treba spremeniti.

Lordi niso predstavili svojega predloga vprašanja in zakon se zdaj vrača v spodnji dom parlamenta, kar pa pomeni, da bo verjetno zmanjkalo časa, da bi ga sprejeli pred iztekom zasedanja aprila.

Ker je predlog zakona o referendumu vložil poslanec in ne stranka, so namreč parlamentarna pravila stroga in je število dni, ko lahko razpravljajo o predlogu, omejeno. Predlog zakona je sicer že prestal prvo branje v zgodnjem domu parlamenta ter več glasovanj v spodnjem. Podpirajo ga konservativci premiera Camerona, proti pa so njihovi koalicijski partnerji liberalni demokrati ter tudi opozicijski laburisti.

Eden od konservativnih poslancev, Bill Cash, je po glasovanju v lordski zbornici dejal, da je zakon zdaj mrtev. Premier Cameron je obljubil, da si bo pred referendumom, ki ga je v primeru zmage njegove stranke na volitvah prihodnje leto napovedal za leto 2017, prizadeval na novo določiti odnose med Veliko Britanijo in EU.

Če bi bil zakon sprejet, bi bil Cameron tudi zakonsko zavezan k izvedbi referenduma. Zanj se sicer odločno zavzemajo evroskeptiki iz stranke Ukip. (er, sta)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."