MLADINA

5. 2. 2014  |  Evrodržavljan

Avtorica poročila o homofobiji tarča sovražnih elektronskih sporočil

Evropsko poslanko Ulrike Lunacek, avtorico v torek potrjene resolucije o spoštovanju temeljnih pravic lezbijk, gejev ter biseksualnih, transseksualnih ter interseksualnih oseb (LGBTI), so nasprotniki njenega predloga zasuli z več kot 40.000 sovražnimi elektronskimi sporočili. Poleg tega so njeno spletno stran napadli hekerji.

Hekerji so spletno stran poslanke prekrili z napisom »Opozorilo - obisk te spletne strani lahko škodi vašemu računalniku!«. Poslanka, ki prihaja iz Avstrije in pripada evropskim Zelenim, sumi, da za napadom stojijo ultra konservativne skupine, piše bruseljski spletni časnik EUobserver. »Takšnega odpora proti poročilu, ki v osnovi govori o pravici ljudi, da ljubijo in živijo brez strahu, nisem pričakovala,« je dogodke komentirala poslanka, ki je tudi sama odkrito lezbijka.

Evropski poslanci so v torek v Strasbourgu s 394 glasovi za, 176 proti in 72 vzdržanimi potrdili njeno poročilo, ki poziva k pripravi celovite politike EU za varstvo oseb LGBTI. K pripravi strategije o nediskriminaciji LGBTI oseb je sicer parlament komisijo v minulih treh letih pozval že desetkrat.

Od slovenskih poslancev so za poročilo glasovali vsi razen Lojzeta Peterleta (EPP/NSi), pri čemer Mojca Kleva Kekuš (S&D/SD), Ivo Vajgl (Alde/Zares) in Milan Zver (EPP/SDS) niso glasovali. Romana Jordan (EPP/SDS) in Zofija Mazej Kukovič (EPP/SDS) sta tako glasovali v nasprotju s stališčem svoje politične skupine, Tanja Fajon (S&D/SD) in Jelko Kacin (Alde/LDS) pa v skladu z njim.

Tako agresivna kampanja, kakršne je deležna Lunackova, sicer ni edinstvena. Evropska poslanka Edite Estrela, Portugalka iz vrst socialdemokratov, je na primer prejela kar 200.000 sovražnih e-mailov, ko je parlament glasoval o njenem poročilu o spolnih in reproduktivnih zdravstvenih pravicah, v katerem je med drugim pozivala k celoviti spolni vzgoji v šolah ter pravici do varne in zakonite umetne prekinitve nosečnosti za vse. Njeno poročilo so poslanci decembra zavrnili.

Obe poslanki sta za EUobserver izrazili prepričanje, da tako za decembrskimi kot tokratnimi napadi stojijo isti ljudje – »najbolj konservativna gibanja v Evropi«.

Spletni časnik kot najverjetnejše »napadalce« ob tem navaja skupine, kot so Citizen Go s sedežem v Madridu, italijanska Novae Terrae, European Dignity Watch iz Bruslja in druge. Gre za skupine, ki se načeloma borijo proti pravici do splava, istospolnih porok in umetni oploditvi. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."