MLADINA

"S tem, ko daš glas za kandidata, vplivaš na svojo prihodnost"

© Arhiv Evropskega parlamenta

Evropski parlament soodloča o uredbah in direktivah, ki vplivajo na vsakdanje življenje ljudi. »S tem, ko daš glas za kandidata na evropskih volitvah, posredno vplivaš na to, kakšna bo tvoja prihodnost v EU,« je na konferenci za novinarje 100 dni pred evropskimi volitvami, ki bodo v Sloveniji 25. maja, dejal Janez Vouk, vodja pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Kandidati imajo svoja prepričanja, pomembno je, kdo so, za kaj se zavzemajo. Pomembno je, kako si bodo to, kar obljubljajo pred volitvami, prizadevali uresničiti in doseči kot evropski poslanci. Sposoben poslanec po Voukovih besedah lahko prepriča politično skupino, da je njegov predlog pomemben.

To je sicer idealistično prepričevanje volivcev, zakaj se izplača iti na evropske volitve, toda za vsake volitve se lahko vprašamo, ali se jih je smiselno udeležiti. Tako kot za druge volitve tudi za evropske ni mogoče reči, da so vsi kandidati slabi in jih zanima le dobra plača evropskega poslanca. »Na vseh nas je, da povemo, da so volitve v parlament pomembne. Ne gre le za to, da je tu osem predstavnikov iz Slovenije, ki naj bi zastopali državo. Oni zastopajo državljane, politične kulture pa v 100 dneh ni mogoče spremeniti,« razlaga Janez Vouk. Izrazil je upanje, da volilna udeležba letos ne bo nižja, kot je bila pred petimi leti, ko je v Sloveniji prišlo na volišča le 28 odstotkov volivcev. Toliko volivcev je pri nas volilo tudi na evropskih volitvah leta 2004.

Sicer pa kampanja Evropskega parlamenta, ki se je začela septembra lani, prehaja v tretjo fazo, to je neposredno nagovarjanje volivcev, naj pridejo na volitve. Prva in druga faza sta bili osredotočeni na predstavitev dela Evropskega parlamenta in na glavne teme, o katerih odločajo evropski poslanci, ki imajo do konca mandata še tri plenarna zasedanja. Evropski parlament bo za volilno kampanjo, ki bo trajala do jeseni letos, dokler ne bo začela delati nova Evropska komisija, odštel 16 milijonov evrov.

Dušan Vučko, predsednik državne volilne komisije, pa je dejal, da bodo volivci lahko od 24. februarja do 24. aprila na upravnih enotah s podpisi podprli morebitne neodvisne kandidate. To je tudi rok, ko morajo predlagatelji list vložiti kandidatne liste na državno volilno komisijo. Na evropskih volitvah imajo volilno pravico tudi državljani drugih članic EU, ki imajo dovoljenje za bivanje v Sloveniji. To pa ne pomeni, da lahko volijo dva krat. Države članice si namreč izmenjujejo podatke o osebah, ki so vpisane v volilni imenik. Tako tujci, ki se prijavijo, da bodo volili v Sloveniji, v svoji matični državi ne morejo voliti.

Politične stranke, ki bodo imele kandidate na evropskih volitvah, bodo letos prvič lahko poleg svojega znaka uporabile tudi znak evropske politične stranke, ki ji pripadajo. Čeprav bodo evropske volitve v članicah EU potekale med 22. in 25. majem, neuradnih rezultatov ne bo dovoljeno objaviti, dokler se ne bodo zaprla vsa volišča. To pa bo v nedeljo, 25. maja ob 22. uri. V Sloveniji se bodo volišča zaprla 25. maja ob 19. uri.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."