MLADINA

16. 2. 2014  |  Evrodržavljan

Naročniki so zavarovani tudi proti spremembam cene po rezervaciji

© Arhiv Evropskega parlamenta

Dnevi, ko so se ljudje sprehodili do turistične agencije in tam rezervirali svoje počitnice, so s prihodom spleta minili. Sedaj potrošniki kar na spletu rezervirajo svoje letalske vozovnice in individualnim ponudnikom plačajo tisto, kar želijo na oddihu uživati. Vse bolj priljubljeni so počitniški paketi po meri: za potrošnike je pri tem še toliko bolj pomembno, da vedo, kakšne so njihove pravice, če gre na počitnicah kaj narobe.

Odbor za varstvo potrošnikov je podprl zakonodajo o počitniških paketih, katere cilj je okrepiti pravice potrošnikov. Evropski poslanec Hans-Peter Mayer, ki poročevalec za to zakonodajo, razlaga, da je bila direktiva, ki je danes v veljavi, sprejeta, ko interneta še ni bilo. Nova zakonodaja, ki so jo poslanci podprli, pa sedaj pokriva rezervacije prek spleta.

»Naročnikom morajo tako ponudniki posredovati telefonsko številko za nujne primere, tudi če potujejo zunaj EU. Počitniški paket ali vezano potovanje mora biti v celoti zavarovano proti insolventnosti in nepredvidenim dogodkom, npr. izbruhu vulkana. V takšnih primerih imajo naročniki pravico do petih nočitev v hotelu do cene 125 evrov, stroške pa krije organizator. Naročniki so zavarovani tudi proti spremembam cene po rezervaciji: če se cene dvignejo za več kot osem odstotkov, ima naročnik pravico potovanje zavrniti, organizator pa mu mora ponuditi alternativno potovanje, podobno tistemu, ki je bilo prvotno rezervirano. Podobno velja za počitniške pakete: če dobite drug hotel od predvidenega, obstajajo zelo podrobna pravila o tem, kako se to rešuje,« novosti, ki jih prinaša nova zakonodaja pojasnjuje Mayer.

Kakšen učinek bodo imela nova pravila na evropski turizem? »Naše odločitve so uravnotežene. Naročnik ima pravico do informacij, organizator pa natančno ve, kakšne informacije mora dati, kakšne so njegove pravice in dolžnosti. Odziv organizatorjev potovanj na nova pravila je bil pozitiven, tudi oni namreč hočejo zadovoljiti svoje naročnike z dobrimi storitvami,« zagotavlja Hans-Peter Mayer.

Vsi evropski poslanci bodo o predlogu nove zakonodaje o počitniških paketih odločali na plenarnem zasedanju marca. Takrat bodo zaključili prvo branje, pogajanja z državami članicami v okviru Sveta EU pa bodo stekla po volitvah v Evropski parlament, torej v drugi polovici leta. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."