MLADINA

28. 2. 2014  |  Evrodržavljan

Evropski poslanci za večjo zaščito strank pri sklepanju zavarovanj

Sklepanje zavarovanj bi moralo postati lažje in manj tvegano, se zavzemajo poslanci Evropskega parlamenta. Z amandmaji so dopolnili evropska pravila o tem, katere informacije morajo samostojni zavarovalni agenti nujno predstaviti strankam, ki bi želele skleniti življenjsko ali kako drugo zavarovanje. Spremembe uvajajo z namenom izenačitve pogojev poslovanja samostojnih prodajalcev zavarovanj in zavarovalnic.

Poslanci so se zavzeli za to, da bodo morale stranke pred podpisom pogodbe v preprostem, razumljivem jeziku prejeti vse informacije o tipu zavarovanja, pogodbenih dolžnostih, vključenih tveganjih in tisti, ki jih zavarovanje ne vključuje, ter o možnostih plačila za zavarovanje.

Poleg tega bodo morali samostojni zavarovalni agenti stranke seznaniti še s celotno ceno zavarovanja, vključno s stroški svetovanja in drugih storitev, in razkriti vsak morebiten konflikt interesa. Ko bo zavarovanje prodano v paketu z drugimi zavarovanji in storitvami, pa bo lahko stranka sama izbrala, ali hoče skleniti pogodbo za celoten paket ali le njegov posamični del.

Predvidena je tudi registracija vseh samostojnih prodajalcev zavarovanj pri pristojnem državnem organu. Pomembna novost, ki jo hočejo uvesti poslanci, pa je to, da bodo morali tudi sami agenti skleniti zavarovanje, ki bi v primeru poslovne malomarnosti pokrilo vsaj 1,25 milijona evrov terjatev opeharjenih strank. Zavarovanci bodo še dodatno varovani s posebnimi skladi, iz katerih bi se v primeru težav pri izplačilu zavarovalnih premij, te vseeno lahko poplačale.

Poslanci so na tokratnem plenarnem zasedanju glasovali ker o amandmajih, ne pa tudi o samem predlogu nove zakonodaje. Tako so vnovič potrdili svoje stališče v pogajanjih s Svetom EU, ki med evropskimi institucijami predstavlja države članice. Evropski parlament namreč želi, da bi dosegel dogovor s Svetom EU, ki bi omogočil, da bi lahko novo zakonodajo sprejeli v prvem branju. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."