MLADINA

28. 2. 2014  |  Evrodržavljan

Prav vse javne storitve bomo lahko sklepali prek spleta

© Igor Škafar

Več kot 167 milijonov Evropejcev ima težave pri uporabi spletnih strani, kjer lahko dostopajo do javnih storitev. Evropski parlament je zato podprl zakon, ki bo države članice Unije prisilil, da spletne strani naredijo prijazne vsem.

Več kot 760 tisoč spletnih strani javnih uprav omogoča urejanje zadev prek interneta, samo tretjina pa jih dosega mednarodne standarde dostopnosti, kar pomeni, da uporabnikom omogočajo povečevanje besedila in fotografij na spletni strani, imajo poleg posnetkov še prevod v znakovni jezik, jasno označene vse povezave do podstrani in obrazcev in je po njih možno »srfati« le z uporabo tipkovnice.

»V tem vse bolj digitalnem svetu je dostopnost spletnih storitev tako rekoč temeljna človekova pravica,« je povedal nemški poslanec Jorgo Chatzimarkakis, zakaj bi morali vsem zagotoviti možnost enakopravnega dostopa do vseh storitev, ki jih sicer opravimo na okencih uradov in javnih storitev, ki jih ponujajo zasebna podjetja, kot je dobava vode, plina in elektrike.

Nova pravila je podprlo 593 poslancev, ki so predvideli, da bi morali zakonodajo države članice uveljaviti v naslednjih treh do petih letih. Potrditev predloga pomeni stališče Evropskega parlamenta za prvo branje. Svet EU, ki med evropskimi institucijami predstavlja države članice, to stališče lahko sprejme ali sprejme svoje stališče za pogajanja s parlamentom. Če bi sprejel predlog, ki ga je pravkar podprl parlament, bi bila nova zakonodaja sprejeta v prvem branju. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."