MLADINA

3. 3. 2014  |  Evrodržavljan

Ukinitev klasičnih žarnic je šele začetek

Najprej so predlagali ukinitev proizvodnje in prodaje klasičnih žarnic, zdaj uradniki v Bruslju snujejo še druge predpise, katerih namen je varovanje okolja. Pravna osnova za njihove zamisli je direktiva o ekološkem dizajnu, katere namen je zagotoviti zmanjšanje porabe energije in virov. V poštev pridejo vsi izdelki, katerih letna prodaja v celotni EU znaša vsaj 200 tisoč kosov, kar je relativno malo.

Na tej podlagi evropski uradniki preverjajo 30 skupin izdelkov, med katerimi so po poročanju nemškega Focusa peči, avtomati za kavo, števci porabe, nape, parni kotli, okna, pipe. Ne gre več torej le za naprave, ki same porabljajo energijo, ampak tudi za tiste, ki vplivajo na porabo energije. Sprejeti pa so že predpisi za sesalnike za prah (veljavnost od septembra 2014), kotle za ogrevanje (od septembra 2015), ventilatorje (od januarja 2013), sušilce za perilo (od novembra 2013) in klasične žarnice (od novembra 2009). Tako od septembra letos ne bo več dovoljeno prodajati sesalnikov za prah z večjo močjo od 1600 W, od leta 2017 pa samo še sesalnike z močjo do 700 W.

 Evropska komisija takšne prepovedi z argumentom, da skrbi za bolj učinkovito rabo energije in surovin, predlaga, o zakonodaji pa odločajo države članice v okviru Sveta EU in poslanci Evropskega parlamenta. Tam pa imajo veliko krat interesi industrije in njeni apetiti po dobičkih prednost pred vplivi na okolje in državljani. Države članice, ki imajo pomembne proizvajalce, večinoma zastopajo njihov interes kot nacionalni interes, pa tudi evropski poslanci veliko krat najprej glasujejo po nacionalni pripadnosti.

Da imajo sprejete in predvidene prepovedi bolj malo skupnega z realnostjo odražajo tudi definicije o značilnostih naprav. Za sesalnike za prah recimo uredba EU vsebuje zapleteno in neživljenjsko definicijo, kaj je »cikel čiščenja«, ki je osnova za izračun letne porabe energije. Za stroje za pomivanje posode vsebuje tabelo, v kateri je navedeno, katera umazanija v milimetrih, ki je stroj ne spere, je še sprejemljiva. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."