MLADINA

5. 3. 2014  |  Evrodržavljan

Kako najti dušo za Evropo

Jose Manuel Barroso, predsednik Evropske komisije, in trije glavni kandidati za njegov stolček po letošnjih evropskih volitvah, ki bodo maja (Jean-Claude Juncker, Martin Schulz, Guy Verhofstad), so se s filmskimi režiserji, organizatorji umetniških festivalov in pisatelji pogovarjali, kako »najti dušo za Evropo«.

Madžarski pisatelj Gyorgy Konrad je dejal, da je za sodelovanje v tej razpravi potreben smisel za samoironijo. Evropa ima veliko duš, veliko zgodb. »Dati ali najti samo eno dušo je fantazija,« je dejal, poroča EU Observer.

Nemški režiser Wim Wenders vidi problem imidža Evrope v tem, da ne spodbuja več ljudi, da bi »sanjali veliko«. Evropa po njegovih besedah projicira hladnost, administracijo, ne »mojih otroških sanj o združeni Evropi«. »EU se je začela kot finančna unija, kar je imelo upravičene razloge. Takšna je ostala in kultura je vedno bila samo obliv na torti, nikoli del torte ali torta sama. Ta recept je treba spremeniti,« pravi Wenders.

»Evropa je kot akvarij, kjer lahko ljudje samo od zunaj gledajo, kaj se dogaja,« pravi direktorica glasbenega festivala v Szigetu Fruzsina Szep. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."