MLADINA

12. 3. 2014  |  Evrodržavljan

Javne evidence bodo otežile življenje kriminalcem

© Arhiv Evropskega parlamenta

Osnutek pravil proti pranju denarja, ki so ga sprejeli poslanci Evropskega parlamenta, predvideva vpis dejanskih lastnikov podjetij in skladov v javne evidence članic Unije. Prav tako zahteva večjo previdnost pri sumljivih transakcijah njihovih strank tudi od bank, revizorjev, odvetnikov, nepremičninskih posrednikov in igralnic. To naj bi otežilo prikrivanje prevarantskih poslov ter okrepilo boj proti davčnim utajam.

Poročevalka Judith Sargentini je prepričana, da bodo javne evidence otežile življenje kriminalcem, ki poskušajo skriti svoj denar. Banke, finančne institucije, revizorji, odvetniki, računovodje, davčni svetovalci in nepremičninski posredniki pa bodo morali biti bolj previdni pri sumljivih transakcijah njihovih strank.

Poslanci so razširili pravila o »politično izpostavljenih osebah« - to so osebe, ki so zaradi svojega političnega položaja izpostavljene večjemu tveganju za korupcijo - tudi na »domače« politično izpostavljene osebe. To so ljudje, ki jim je »država članica zaupala visoke javne položaje« - voditelji držav, člani vlad, vrhovni sodniki in poslanci. V primeru poslovnih odnosov z osebami, ki jih spremlja visoko tveganje, bodo potrebni dodatni ukrepi, kot sta razkritje izvora premoženja in izvor vpletenih sredstev.

Evropski parlament je glasoval ob prvi obravnavi zakonodajnega osnutka. Na ta način je združil doslej opravljeno delo, da ga bo mogoče nadaljevati v novem mandatu po evropskih volitvah, ki bodo maja letos. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."