MLADINA

13. 3. 2014  |  Evrodržavljan

Poslanci so podprli zaostritev pravil za varovanje osebnih podatkov

Evropski poslanci so potrdili spremembe zakonov o varstvu podatkov in se zavzeli za ostrejšo zaščito osebnih podatkov evropskih državljanov, ki se prenašajo iz Unije. Nova pravila bi posameznikom omogočila nadzor nad svojimi osebnimi podatki, uvedba enakih pravil v vseh državah članicah pa bi podjetjem olajšala prenos podatkov po Evropi. Zvišali so tudi globe za podjetja, ki bi kršila pravila, in sicer do 100 milijonov evrov oziroma 5 odstotkov letnega prometa na svetovnem trgu.

Veljavna zakonodaja o varstvu podatkov v EU je stara že 19 let in nujno potrebuje posodobitve, da bi ostala v koraku z napredkom informacijskih tehnologij, globalizacijo ter naraščajočim trendom uporabe osebnih podatkov za namene kazenskega pregona. A države članice imajo o predlogu za posodobitev te zakonodaje tako različna mnenja, da ne morejo najti kompromisa.

»Evropskemu svetu sporočam: vsakršno dodatno zavlačevanje bi bilo neodgovorno. Evropski državljani od nas pričakujejo, da bomo sprejeli jasno uredbo za varstvo podatkov v celotni EU. Če nekatere države članice po dveh letih pogajanj še vedno ne želijo pri tem sodelovati, bi morala večina ostalih nadaljevati brez njih,« je povedal poročevalec za uredbo splošne zaščite podatkov Jan Philipp Albrecht.

»Dovolite mi, da izrazim svoje nezadovoljstvo in razočaranje nad dejstvom, da je Evropski svet oziroma nekaj držav članic tistih, ki nam preprečujejo, da bi dosegli zastavljeni cilj, in sicer sprejeti sveženj reform o varstvu podatkov pred koncem mandata tega parlamenta,« je dejal poročevalec za direktivo o zaščiti osebnih podatkov za namene kazenskega pregona Dimitrios Droutsas.

Poslanci so spremenili pravila za zaščito državljanov EU pred nadzorom, kakršnega je izvajala ameriška agencija za nacionalno varnost NSA. Od kateregakoli podjetja (npr. iskalnika, družbenega omrežja ali ponudnika storitev v oblaku) bo odslej mogoče zahtevati, da najprej pridobi dovoljenje od nacionalnega organa za varstvo podatkov, šele nato lahko osebne podatke državljanov EU posreduje tretji državi. Podjetje bo moralo o zahtevku obvestiti tudi osebo, na katero se podatki nanašajo.

Podjetja, ki kršijo pravila, bodo doletele kazni v višini do 100 milijonov evrov oziroma do 5 odstotkov letnega prometa na svetovnem trgu. Evropska komisija je predlagala globe v višini do 1 milijona evrov ali do dveh odstotkov letnega prometa na svetovnem trgu.

Nova pravila vključujejo tudi pravico do izbrisa osebnih podatkov, nove omejitve pri »profiliranju« (poskusih analize ali napovedi uspešnosti osebe na delovnem mestu, njene ekonomske situacije, lokacije itd.) in obvezno uporabo jasnega in razumljivega jezika pri razlagi pravil o zasebnosti. Vsak ponudnik spletnih storitev bo moral pred obdelavo osebnih podatkov posameznika pridobiti njegovo prostovoljno in jasno dovoljenje ter zagotovilo, da je privolil na podlagi ustrezne obveščenosti o obdelavi. 

Sveženj pravil o varstvu podatkov vsebuje splošno uredbo, ki obsega večino področja obdelave osebnih podatkov v EU, tako v javnem kot v zasebnem sektorju, ter direktivo, ki zajema obdelavo osebnih podatkov za namene preprečevanja, preiskovanja ali pregona kaznivih dejanj ali izvrševanje kazenskih sankcij (kazenskega pregona). Evropski parlament je glasoval v prvi obravnavi zakonodajnega osnutka. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."