MLADINA

15. 3. 2014  |  Evrodržavljan

Grški davčni uslužbenci se učijo ravnanja z jeznimi državljani

Uslužbenec davčne uprave je danes v Grčiji zelo zahteven posel. Po številnih dvigih davkov so Grki jezni na vlado in uradnike, ki morajo pobrati davke. Uradniki se tako srečujejo z vse več grožnjami, pa tudi napadi jeznih državljanov niso izjema. Eden od jeznih državljanov je uradnika ustrahoval s streli, eden sekiro.

Zdaj imajo davčni uslužbenci na svoji strani mroža Billyja, ki si ne upa jeznoritemu vodji svojega klana prenesti slabih novic. Billyjeva zgodba je del usposabljanja proti agresivnosti, ki ga morajo opraviti vsi uradniki grške davčne uprave. Tudi igre s klici razjarjenih državljanov so del seminarja.

Izvajanje usposabljanja financira EU, njegov namen pa je naučiti uradnike, kako se je treba pravilno odzvati na jezne državljane. Trifonas Alexiadis, vodja združenja davčnih uradnikov, po poročanju Spiegla nad Billyjevo zgodbo ni navdušen. »Če povem po pravici, je to smešno,« pravi. Takšni seminarji so dobrodošli, a le, če niso na ravni osnovne šole.

Davčni uradniki varčevalne ukrepe države občutijo tudi na svoji koži, saj so se jim občutno znižale plače. Svoje nezadovoljstvo so v tem tednu pokazali s 24-urno stavko. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."