MLADINA

18. 3. 2014  |  Evropske volitve 2014

Maja je predvideno televizijsko soočenje kandidatov za predsednika Evropske komisije

Kandidati za novega predsednika Evropske komisije se nameravajo pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo 25. maja, volivcem po vsej EU predstaviti tudi v televizijskem soočenju. Evropska zveza radijskih in televizijskih postaj (EBU), za katero večina volivcev vsako leto sliši v povezavi z popevko za Evrovizijo, bo 15. maja ob 21. uri soočenje organizirala v dvorani za plenarna zasedanja v Bruslju.

Soočenje bo trajalo 90 minut, poroča EU Observer, kandidate bodo prosili, naj govorijo v angleškem jeziku. Dogovoriti se še morajo, po kakšnem vrstnem redu bodo kandidati dobili besedo, koliko časa bodo imeli na voljo, ali bodo odgovarjali na vprašanja o določenih temah, kot sta gospodarstvo in priseljevanje. Soočenje bo vodila nekdanja vojna dopisnica Italijanka Monica Maggioni, drugi moderator bo predstavljal grafe z rezultati zadnjih javnomnenjskih raziskav in komentarje volivcev s socialnih omrežij. Dvajset TV postaj je že izrazilo interes za prenos soočenja v živo.

To bo edino javno soočenje, drugega, na katerem bi se soočila le kandidata največjih strank desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Jean-Claude Juncker in levosredinskih socialistov (PES) Martin Schulz je bila odpovedana potem, ko so evropski poslanci Schulza obtožili, da zlorablja svojo funkcijo predsednika Evropskega parlamenta. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."