MLADINA

21. 3. 2014  |  Evrodržavljan

Strožje kazni za goljufe z evropskimi sredstvi

© Arhiv Evropske komisije

Prevare, pasivna in aktivna korupcija, pranje denarja in nepošteno konkuriranje za posle prek javnih naročil, so kršitve pri porabi evropskih sredstev, ki jih bodo države članice morale opredeliti kot kazniva dejanja in zanje določiti ustrezne kazni, če bo sprejet predlog novih pravil za kaznovanje goljufij pri porabi evropskih sredstev, ki so jih potrdili poslanci odborov za nadzor proračuna in za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve.

Najvišja kazen za te goljufije je predvidena vsaj pet ali deset let zapora, med osebe, ki jim je to kazen mogoče dosoditi, so vključeni tudi uradniki EU. Poslanci so zavrnili predlog Evropske komisije za najnižjo kazen 6 mesecev zapora. So se pa strinjali, da bodo nova pravila veljala tudi za goljufije pri plačevanju DDV. Po podatkih Evropskega parlamenta goljufije evropskemu proračunu vsako leto povzročijo za 600 milijonov evrov škode.

Po veljavnih pravilih imajo države članice različne razlage, kaj je goljufija zoper proračun EU, zato imajo zanje tudi različne kazni. Poslanci Evropskega parlamenta bodo o novih pravilih v prvem branju odločali na plenarnem zasedanju aprila. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."