MLADINA

21. 3. 2014  |  Evropske volitve 2014

Schulz tarča kritik, da položaj predsednika izrablja v volilne namene

Ingeborg Grässle

Ingeborg Grässle

Dejstvo, da je Martin Schulz obenem predsednik Evropskega parlamenta in kandidat evropskih socialistov za novega predsednika Evropske komisije, očitno moti mnoge v EU. Člani parlamentarnega odbora za nadzor nad proračunom so celo poročilo o izdatkih parlamenta v letu 2012 dopolnili z nekaj dopolnili, ki so namenjena kot kritika Schulza.

Člani odbora Evropskega parlamenta za nadzor nad proračunom so potrjevali zaključne račune proračunov evropskih institucij za leto 2012. Ko je prišlo na vrsto poročilo o proračunski porabi parlamenta, je poslanka iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), Nemka Ingeborg Grässle predlagala nekaj dopolnil, ki so bila na koncu tudi sprejeta.

Cilj dopolnil je, kot piše bruseljski časnik European Voice, osramotiti Schulza, saj med drugim pozivajo, da se razjasni morebiten konflikt oziroma prekrivanje med vlogo Schulza kot predsednika parlamenta in kot glavnega kandidata evropskih socialistov na prihajajočih volitvah.

Schulzu mnogi že nekaj časa očitajo konflikt interesov - med drugim naj bi uradne obiske v državah članicah EU, kamor gre v funkciji predsednika parlamenta in torej na stroške parlamenta, izkoriščal za namene svoje predvolilne kampanje. Pojavili so se tudi očitki, da zaposlene v svoji pisarni zaposluje na visoke položaje v administraciji parlamenta.

Kot največjo zadrego za Schulza časnik izpostavlja dopolnilo, ki poziva k odpravi položaja generalnega direktorja predsedstva Evropskega parlamenta, ki je bil vzpostavljen šele septembra lani in je bolj ali manj prevzel naloge, ki jih je pred tem izvajal namestnik generalnega sekretarja parlamenta. Nov položaj je bil namreč nemudoma rezerviran za Markusa Winklerja, ki že vse od leta 1996 dela za Schulza in trenutno vodi njegovo zasebno pisarno. Položaja uradno sicer še ni prevzel, saj naj bi čakal, da se Schulzova volilna kampanja zaključi.

Kandidat EPP za novega predsednika Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je glavni rival Schulza, je pred dnevi že ocenil, da bi se moral Schulz umakniti z vrha parlamenta. Schulz sicer vztraja, da funkcijo predsednika parlamenta dosledno opravlja nepristransko in nestrankarsko.

A z Junckerjem se strinjajo tudi v ostalih evropskih političnih skupinah. Vodji poslancev Zelenih v Evropskem parlamentu, Nemka Rebecca Harms in Francoz Daniel Cohn-Bendit, sta že pred časom Schulzu očitala, da položaj predsednika izkorišča za svojo kampanjo in jo meša s strankarsko politiko. Podobni očitki prihajajo tudi s strani evropskih liberalcev Alde.

Schulz je sicer za nekaj jeze poskrbel tudi ob svojem nedavnem uradnem obisku v Sloveniji. Evropski poslanec Milan Zver je na svoji spletni strani objavil zapis z naslovom Zakaj sem bojkotiral obisk mojega predsednika?. Med drugim piše, da so se poslanci SDS v EPP odločili, da pri obisku ne bodo sodelovali, saj so ga ocenili kot »očitno uzurpacijo obiska predsednika Evropskega parlamenta s strani levih strank«. Poleg tega je državnemu zboru očital, da je ponižal evropske poslance, saj jim ni dal nobene vloge pri obisku njihovega predsednika.

Predsednik EPP Joseph Daul je na opozorilo Zvera še pred samim obiskom protestiral proti ravnanju Schulza, nakar je ta izrazil pripravljenost, da se v Sloveniji sestane tudi z SDS oziroma njenim prvakom Janezom Janšo, a na koncu do srečanja ni prišlo. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."