MLADINA

27. 3. 2014  |  Evropske volitve 2014

Krščanski socialisti na evropskih volitvah odločno proti korupciji

Andrej Magajna

Andrej Magajna
© Borut Krajnc

Krščanski socialisti Slovenije (KSS) so predstavili listo kandidatov za volitve v Evropski parlament, katere nosilec je predsednik podmladka Žiga Šorli. Predsednik stranke Andrej Magajna je poudaril, da se bodo zavzemali za povečanje pristojnosti EU na področju korupcije ter za uvedbo mehanizma za nadzor nad delom evropskih poslancev.

Kot je pojasnil Magajna, bodo na listi med drugim še podpredsednik stranke Vladimir Obrovnik ter član Marjan Zgonc. Na volitve bodo šli s predvidenimi štirimi podpisi poslancev. Po navedbah Magajne imajo do sedaj zagotovilo podpisa enega poslanca, ki naj bi pridobil še podpis drugega poslanca. Njihova imena pa, kot pravi, ne sme razkriti. Kandidati KSS se bodo v primeru izvolitve v Evropski parlament zavzemali med drugim za posodobitev mednarodnega prava glede vprašanja ozemeljske celovitosti držav, saj je po njihovem prepričanju treba izjeme pri tej določbi natančno opredeliti, je dejal Magajna.

Kot drugo je izpostavil, da bi lahko EU na podlagi svojih pristojnosti odigrala večjo vlogo na področju korupcije in pri implementaciji fiskalnega pravila pri članicah. Po njegovih besedah je treba narediti nekaj tudi na področju davčnih oaz, saj na evropski ravni ni točno definirano, kaj se sme in kaj ne.

Poleg tega se zavzemajo za uvedbo mehanizma nadzora nad delom evropskih poslancev, ki bi morali odboru DZ za zunanje zadeve poročati o svojem delu. Pri tem je Magajna poudaril, da morajo ljudje vedeti, koliko naši evropski poslanci nastopajo v parlamentu, katere aktivnosti izvajajo ter kako delujejo v posameznih odborih. Med drugim se v KSS zavzemajo tudi za prepoved mučenja živali na ravni EU.

Magajna je tudi pojasnil, zakaj se pri nastopu na evropskih volitvah niso pridružili Združeni levici. Kot je dejal, so povabilo sicer dobili, vendar je njihovemu vstopu nasprotovala Demokratična stranka dela na čelu z njenim predsednikom in nekdanjim poslancem Francem Žnidaršičem in podpredsednico Violeto Tomič. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."