MLADINA

31. 3. 2014  |  Evropske volitve 2014

V Alde in LDS še optimistični glede skupne liste slovenskih liberalcev

Jelko Kacin

Jelko Kacin
© Arhiv Alde

Tako vodja politične skupine liberalcev (Alde) v Evropskem parlamentu in njihov glavni kandidat na evropskih volitvah Guy Verhofstadt kot tudi evropski poslanec Jelko Kacin (Alde/LDS) in predsednik LDS Anton Anderlič so izrazili optimizem, da bodo slovenski liberalci na majskih volitvah le nastopili s skupno listo.

Kot je poudaril Verhofstadt, ki je v nedeljo prispel na obisk v Slovenijo in se sestal s predstavniki štirih liberalnih strank v Sloveniji - Pozitivno Slovenijo, Državljansko listo, stranko Zares in LDS, je prišel, da si skupaj s Kacinom prizadeva za oblikovanje »močne in po možnosti skupne liste« Alde na majskih volitvah Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Kot je poudaril, si Alde za oblikovanje skupne liste ne prizadeva le v Sloveniji, ampak v vseh državah članicah EU, saj je skupen nastop proevropskih sil najboljše orožje proti evroskeptikom. Poleg tega gre tu za matematiko - če nastopiš ločeno, imaš morda majhno možnost za izvolitev, če nastopiš skupaj, pa si močnejši in si lahko v izvolitev prepričan.

Cilj Alde na volitvah je sicer ostati tretja največja skupina v Evropskem parlamentu, saj bodo kot taki morali biti vključeni v oblikovanje proevropske strategije Evropskega parlamenta - nasproti okrepljenim evroskeptikom na levi in desni strani.

Optimistična glede skupne liste - čeprav se čas zanjo počasi izteka - sta tudi Kacin in Anderlič. Slednji je prepričan, da je prišel čas za tovrstno sodelovanje, in v LDS se zanj odločno zavzemajo. Pogovori potekajo in predsednik LDS verjame v dogovor v 14 dneh. Zaradi tega v LDS tudi še čakajo z dokončnim oblikovanjem svoje liste - zaenkrat so le podprli Kacina.

»Smo nekaj korakov bližje skupnemu nastopu,« se je strinjal Kacin. Kot je razkril, se zares pogovarjajo, redno in na ravni predsednikov, zaenkrat tri stranke - DL, LDS in Zares, ki so tudi že imenovale nosilce svojih list, medtem ko na četrto še čakajo, da »se pogovori sama s sabo«. Računajo vsaj na dva poslanca, s skupnim nastopom pa bi jih lahko imeli še več.

DeSUS interesa za te pogovore ne kaže, bi pa naj Ivo Vajgl (Alde/Zares), ki kandidira s podporo te stranke, želel v primeru ponovne izvolitve še naprej sodelovati z Alde.

Verhofstadt je na kratko orisal politiko in stališče Alde na evropski ravni. Evropa se je po njegovih besedah s krizo v minulih letih slabo spopadla, za kar so krivi predvsem konservativci s svojim vztrajanjem pri statusu quo in varčevanju, pa tudi socialdemokrati, ki bi državam naložili še več dolgov.

Alde namesto tega in tudi namesto vračanja k nacionalističnim, populističnim idejam, ponuja dvosmeren pristop, ki ga je strnil z besedami »fiskalna disciplina v kombinaciji s strategijo za rast in utemeljena na nadaljnjem poglabljanju evropske integracije« na vseh področjih. »Več Evrope kot motor za rast,« je bil jasen. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."